Oppositie kwaad: 'Rutte vertelt de waarheid niet over Oranjes'

Gepubliceerd op 27 oktober 2016 om 11:07

Oppositiepartijen SP, D66 en GroenLinks eisen opnieuw opheldering van premier Rutte. Ze zijn niet te spreken over zijn reactie op vragen over de geheime belastingdeal die de Oranjes in de jaren 70 sloten.

ANP-47593561.jpg

RTL Nieuws onthulde het bestaan van de geheime belastingdeal op 10 oktober. Willem-Alexander profiteert nog steeds van de deal. Vandaag schreef premier Rutte aan de Tweede Kamer dat hij geen bewijs voor de compensatie heeft gevonden, maar dat er nog wel meer onderzoek nodig was. Maar uit documenten die RTL Nieuws intussen heeft gepubliceerd, blijkt wel degelijk dat ereen geheime belastingdeal met de Oranjes is gesloten

'Duidelijk bewijs'

SP-Kamerlid Ronald van Raak is niet te spreken over de reactie van Rutte. "Het is kwalijk dat Rutte mist creëert en niet de waarheid vertelt. Rutte zegt dat er geen bewijs is, maar de stukken die RTL Nieuws in handen heeft, laten duidelijk zien dat er een deal is."

Van Raak wil precies weten hoeveel geld de Oranjes gecompenseerd krijgen, zodat die compensatie ongedaan kan worden gemaakt. Het aangekondigde onderzoek van Rutte gaat de SP niet ver genoeg."Er moet een onafhankelijk onderzoek van de Algemene Rekenkamer komen. Graag op korte termijn zodat de huidige premier daar nog verantwoording over moet afleggen." 

'Te veel schimmigheid'

Ook GroenLinks vindt dat er te veel schimmigheid hangt rondom de financiën van de Oranjes. De partij vindt dat documenten uit het Koninklijk Archief openbaar gemaakt moeten worden. 

"Als parlementariër of bewindspersoon moet elk broodje dat je declareert zorgvuldig gearchiveerd worden. Dat hoort ook zo, want het gaat om belastinggeld. Maar als het op het Koninklijk Huis aankomt, gelden die regels plotseling niet", zegt Kamerlid Linda Voortman. "GroenLinks wil weten aan welke materie en welk personeel dit geld precies wordt uitgegeven."

Waarom geen bewijs?

Ook D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil opheldering van de premier. "Rutte mag zeggen waarom hij het niet kon bewijzen en wat zijn volgende stap is." Als de premier niet met een duidelijk antwoord komt, vindt D66 een onafhankelijk onderzoek van de Rekenkamer 'constructief'. 

De Tweede Kamer gaat morgenochtend met premier Rutte in debat over de begroting van het Koninklijk Huis. 

By Editors RTL News: Photo: Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.