Justitie doet niets met zedenmisdrijf in zorg

Gepubliceerd op 27 oktober 2016 om 11:43

Het Openbaar Ministerie blundert met het registreren van mensen met een medisch beroep die zijn veroordeeld vanwege een zedenmisdrijf.

download-8low1-127.png

Afgesproken is dat het Openbaar Ministerie (OM) de Inspectie voor de Gezondheidszorg een seintje geeft als blijkt dat bijvoorbeeld een verpleegkundige of een ggz-arts in de privésfeer over de schreef is gegaan en is veroordeeld voor een zedendelict. Deze gegevensuitwisseling moet seksueel misbruik in zorginstellingen voorkomen.

Uit een brief van ministers Schippers (Volksgezondheid) en Van der Steur (Justitie) blijkt echter dat het OM dit helemaal niet vastlegt. „Het OM registreert niet welk beroep een verdachte uitoefent”, laten zij de Tweede Kamer weten.

Het Openbaar Ministerie heeft sinds de zomer van 2015 slechts één keer de Inspectiedienst verwittigd van een veroordeling. Maar dat kwam doordat de zaaksofficier zo alert was het beroep van de zedendelinquent op te merken en daarover aan de bel te trekken.

CDA-Kamerlid Bruins Slot is ontzet. „Het is echt een schande dat dit zo gaat. Er moet een sluitend systeem komen, waardoor dit soort mensen niet meer door de mazen van het systeem heen kunnen glippen.”

PVV-Kamerlid Klever vindt de werkwijze ’bizar’ en PvdA’er Bouwmeester noemt het ’kwetsbaar’.

Door de Redactie Telegraaf: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.