Hoogzwangere moeder helpt zoontje dankzij EHBO: 'Het bloed gutste eruit'

Gepubliceerd op 27 oktober 2016 om 11:34

Een ongeluk zit in een klein hoekje, Daphne van Buyten (35) kan daar alles over vertellen. Ze was hoogzwanger van haar derde zoontje, toen haar EHBO-cursus erg goed van pas kwam.

download-8low1-123.png

Haar zoontjes van 5 en 7 jaar zijn dol op ravotten. "Het zijn stuntpiloten. Ze skaten, snowboarden, zijn verzot op snelheid. Dat vinden ze allemaal erg spannend." De moeder van drie kinderen wil ze daar niet in tegenhouden, ook al laat ze haar haar oudste niet altijd met een gerust hart naar de skatebaan gaan. "Er spoken regelmatig horrorscenario's door mijn hoofd. Dan fantaseer je over botbreuken waarbij de botten eruit steken."

Dat haar zoontje van 7 jaar, Maddox, niet op de skatebaan maar thuis een akelig ongeval zou krijgen, had Daphne nooit gedacht. "Ik zag het niet aankomen. Mijn oudste had net zijn eerste atletiekles gehad en kwam heel enthousiast thuis. Op zijn sokjes liet hij mij zien wat ze allemaal hadden geleerd. En toen ging het mis."

'De wond lag helemaal open'

Haar zoon kwam 'met volle snelheid' tegen de metalen punt van de eettafel terecht. "Hij viel op de grond, trok wit weg en begon te huilen. Het bloed gutste eruit." Maddox had een grote wond op zijn voorhoofd. "Die wond lag helemaal open."

Toch bleef de hoogzwangere moeder er kalm onder. "Ik ben best een emotioneel persoon en zwangerschapshormonen helpen ook niet mee. Maar dat ik er rustig onder bleef, had ik nooit van mijzelf verwacht." Daphne wist meteen wat ze moest doen dankzij een EHBO-cursus. Nadat zij de situatie had overzien, wist ze dat ze de wond bij elkaar moest houden. "Ik greep naar mijn EHBO-doosje voor verband, zocht een kompres om de wond te koelen en hield zijn hoofdje stabiel."

Complimenten van de arts

In het ziekenhuis bleek de schade mee te vallen en ze kreeg complimenten van de arts. "Ter plekke zei een arts dat we daar goed hadden gedaan, want de wond was meteen gekoeld. Daardoor was de zwelling minimaal en hoefden ze de wond alleen maar te lijmen. Er hoefde niet gehecht te worden. Dat was snel voor elkaar. Hij had alleen een hersenschudding."

Daphne is erg blij dat ze de cursus heeft gedaan. "Het heeft mij het zelfvertrouwen gegeven dat het goed zou komen. Eerste hulp betekent niet altijd dat je het juiste doet: maar ik was niet meer bang om fouten te maken."

Daar is Daphne niet de enige in. Veel meer ouders kiezen ervoor een cursus EHBO te volgen. In drie jaar tijd steeg het aantal deelnemers bij het Rode Kruis van 9000 in 2013 naar 65.000 dit jaar.

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.