Vier jaar cel voor aanslagplegers moskee

Gepubliceerd op 27 oktober 2016 om 16:06

ALMELO - Vijf mannen uit Enschede zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen van vier jaar voor het gooien van molotovcocktails naar een moskee in Enschede. Dat heeft de rechter in Almelo donderdag bepaald

Rechter: ’Dit was een terreurdaad’

download-8low1-174.png

De rechter oordeelde dat de mannen ’een terroristisch oogmerk’ hadden. Ze wilden met geweld de gemeente Enschede en de moslimgemeenschap angst aanjagen om er voor te zorgen dat er geen asielzoekerscentrum zou komen in die stad. Ten tijde van de aanslag waren er in Enschede felle protesten tegen de komst van een azc.

De vijf mannen (tussen de 24 en 36 jaar) smeten in februari dit jaar twee molotovcocktails tegen een muur van de moskee. Die ketsten af, waardoor de schade beperkt bleef tot een verschroeid grasveld. Omdat zich op dat moment in het gebedshuis echter zo’n 30 mensen bevonden, onder wie veel kinderen, tilt justitie zwaar aan de zaak. Enkele aanwezigen doofden de brandende molotovcocktails. Verschillende getuigen hebben de mannen gezien.

Van de straffen is in het geval van vier mannen een jaar voorwaardelijk. Voor de vijfde man, de enige die schuld heeft bekend en spijt heeft betuigd, geldt een voorwaardelijk deel van twee jaar. De straffen komen overeen met de eisen van het Openbaar Ministerie. Drie van de veroordeelden hebben al laten weten dat ze in hoger beroep gaan.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof reageert op het oordeel van de rechter: ,,De uitspraak laat zien dat politiek gemotiveerd geweld in Nederland niet wordt getolereerd. Ongeacht de ideologische motivatie''.

Door de Redactie Telegraaf: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.