Rutte zoekt met intense oproep oplossing Oekraïneverdrag

Gepubliceerd op 28 oktober 2016 om 15:24

Minister-president Mark Rutte heeft een intense laatste oproep aan de oppositie gedaan om gezamenlijk een oplossing te vinden op het 'nee' bij het Oekraïnereferendum. Lukt dat niet, dan dreigt instabiliteit aan grenzen van Europa en verdeeldheid in het gezamenlijke optreden tegen Rusland, waarschuwt hij.

Naamloos-3877.png

Rutte sprak op zijn wekelijkse persconferentie van een 'cri de coeur'. ,,In het landsbelang doe ik een beroep op de redelijke krachten. Dit is groter dan Nederland alleen. Ik ben er ten diepste van overtuigd dat Nederland een grote fout maakt als wij dit laten ontsporen.

Rutte zegt te willen voorkomen dat Nederland zijn handtekening onder het associatieakkoord van de Europese Unie met Oekraïne intrekt. In plaats daarvan wil hij opnieuw onderhandelen over juridisch bindende afspraken die tegemoet moeten komen aan de volgens hem belangrijkste bezwaren van de Nederlandse tegenstemmers.

Associatieakkoord
Zo zou onder meer vastgelegd moeten worden dat het associatieakkoord geen opstap is naar een EU-lidmaatschap van Oekraïne. Rutte stelt dat zijn Europese partners daar alleen toe bereid is als Rutte op zijn beurt steun van het Nederlandse parlement kan garanderen. Zijn kabinet ontbeert echter voldoende steun in de Eerste Kamer en oppositiepartijen zijn vooralsnog niet bereid Rutte te steunen. Als dat zo blijft rest volgens Rutte niets anders dan een intrekkingswet aan de Kamers voor te leggen, waardoor het associatieakkoord sneuvelt.

,,Eensgezindheid in Europa is cruciaal. Daarvoor heb ik een meerderheid nodig en die heb ik gewoonweg niet. Die wil ik zielsgraag krijgen", aldus Rutte. Rutte weigerde weliswaar commentaar te leveren op de houding van oppositiepartijen - 'Ik heb geen zin om stoere dingen te roepen'- maar benoemde wel de mogelijke gevolgen.

Zo legde hij een link met de aanval op de Syrische stad Aleppo, waar inwoners op dit moment met vacuümbommen worden bestookt. Wil dit geweld stoppen, dan is Europese eensgezindheid tegenover de Syrische regering en haar bondgenoot Rusland noodzakelijk, meent Rutte. 

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.