PvdA: Haal drempels weg bij doorstroming middelbare scholieren

Gepubliceerd op 1 november 2016 om 11:29

De PvdA vindt dat alle middelbare scholieren, ongeacht hun gemiddelde cijfer, het recht moeten krijgen om door te stromen naar een hoger schoolniveau. Nu is dat overstappen van bijvoorbeeld havo naar vwo nog aan allerlei regels gebonden.

Naamloos-3936.png

Die moeten allemaal verdwijnen, zo stelt PvdA-Kamerlid Joyce Vermue morgen bij de behandeling van de onderwijsbegroting. ,,Nu spreken scholen onderling een toelatingscode af. Het cijfergemiddelde moet dan minimaal 6,8 zijn. Wij willen af van alle drempels die na het behalen van een diploma worden opgeworpen." Ook wil Vermue dat leerlingen al eerder, in de derde of vierde klas, een stap omhoog kunnen zetten.

Het kabinet kondigde gisteren wel aan werk te maken van de overstap van vmbo naar havo, maar wil daarvoor nog wel criteria opstellen. Volgens minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, die gisteren een plan voor gelijke kansen in het onderwijs presenteerden, is dat nodig om te voorkomen dat leerlingen uitvallen als het te moeilijk blijkt.

Doorstroming
Volgens Vermue laten scholen alleen kinderen doorstromen die 100 procent zeker slagen op het hogere niveau. ,,Scholen zijn veel te bang voor hun rendementscijfers. Als een leerling het hogerop probeert en het niet haalt, straalt dat negatief af op de school." De sociaaldemocraten willen daarom dat de onderwijsinspectie een school niet alleen afrekent op cijfers en slaag- en zakpercentages, maar ook kijkt naar het bieden van gelijke kansen.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.