Verdere verhoging AOW-leeftijd 'ridicuul'

Gepubliceerd op 1 november 2016 om 11:34

Door de stijgende levensverwachting gaat de AOW-leeftijd in 2022 met drie maanden omhoog en komt daarmee op 67 jaar en drie maanden. De vakbonden zien er niks in en willen dat het niet doorgaat.

Naamloos-3941.png

,,De versnelling van de verhoging van de AOW was al onacceptabel. Deze verhoging is echt ridicuul'', reageert de FNV. ,,Het tempo waarin de AOW-leeftijd nu stijgt, dat kan echt niet'', zegt het CNV.

De verhoging geldt voor iedereen die na 1954 geboren is. In 2012 is afgesproken dat de pensioenleeftijd automatisch omhoog gaat als de levensverwachting stijgt. Daarbij is de basisregel dat ouderen gemiddeld achttien jaar AOW ontvangen.

Het is de eerste keer dat de automatische verhoging wordt toegepast. In 2012 besloot de politiek de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen van 65 naar 67 jaar.

Voorwaarden

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dat onder bepaalde voorwaarden een overbruggingsuitkering mogelijk is voor wie zich niet heeft kunnen voorbereiden op de verdere verhoging. Het gaat dan om mensen met een laag inkomen, die al deelnemen aan vut of prepensioen.

De FNV verwacht echter dat de verdere verhoging alleen maar tot meer oudere werklozen leidt en verwacht dat een nieuw kabinet dit alsnog terugdraait. ,,Wij zien nu al genoeg mensen die op hun knieën naar de eindstreep moeten. Mensen kunnen niet opeens langer doorwerken alleen omdat CBS-cijfers dat zeggen.''

Het CNV stelt: ,,Zorg er eerst voor dat ouderen weer aan het werk kunnen en dat ook gezond kunnen doen tot aan de AOW-leeftijd.''

Terugdraaien
PVV en 50PLUS willen de verhoging terugdraaien. Maar dat kost volgens het Centraal Planbureau veel geld. De pensioenleeftijd terugbrengen naar 65 jaar zou jaarlijks 12 miljard euro kosten. De PvdA wil een flexibele AOW waarbij je tegen een korting weer op je 65e kunt stoppen, staat in haar verkiezingsprogramma.

Overheidsplatform Wijzer in geldzaken stelde vandaag vast dat weinig Nederlanders goed op de hoogte zijn van de verschuiving van de AOW-leeftijd. Uit onderzoek onder 1038 Nederlanders van 22 tot 66 jaar bleek dat ruim drie op de vijf het moment waarop ze AOW zullen krijgen te vroeg inschatten. Onder jongeren geldt dat voor bijna 90 procent van de ondervraagden.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.