Geldsmijtrel Nationale Politie van 'disproportionele' omvang

Gepubliceerd op 1 november 2016 om 13:57

Het declaratieschandaal rond de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, waarin onder meer ex-korpschef Gerard Bouman een rol had, blijkt van 'disproportionele' omvang.

Naamloos2-836.png

Dat blijkt uit een oriënterend onderzoek naar de geldsmijterij in 2015 dat vanmiddag is gepresenteerd door de huidige korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom. Verslaggever Peter Winterman twitterde live.

,,Van een orderlijk proces van begroten, besteden en verantwoorden is eigenlijk nooit sprake geweest. Bovendien waren er jaar na jaar overschrijdingen van de toch al forse toegekende budgetten. Dit valt deels te verklaren door het feit dat de COR en het korps als geheel in een fase van opbouw zaten'', concludeert Akerboom in zijn rapport.

,,De uitgaven waren disproportioneel'', vulde de korpschef aan tijdens zijn persconferentie. Hij gaf hoge uitgaven in horecagelegenheden, dure heisessies en een exorbitant feest in het Amstel Hotel als voorbeelden. Een kritische blik vanuit de politietop ontbrak.

Bouman
In politiekringen wordt gesuggereerd dat Bouman de COR met het megabudget 'omkocht' om zo moeilijke besluitvorming door te drukken. Tijdens de reorganisatie van de Nationale Politie zijn impopulaire beslissingen genomen, die dankzij de goedkeuring van de COR konden worden doorgezet.

Akerboom en minister Van der Steur hebben Bouman gisteren geïnformeerd over het onderzoek naar zijn handelen. ,,Het heeft een grote impact op hem'', aldus Akerboom.

Akerboom stelt het begrotingsproces 'op een aantal belangrijke punten' te hebben aangescherpt. ,,Maar om herhaling te voorkomen is het ook nodig dat veel meer dan nu wordt gereflecteerd op het eigen functioneren en elkaar de maat nemen.''

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.