Bijstand korten bij het delen van woning toegestaan

Gepubliceerd op 1 november 2016 om 14:14

Wie in de bijstand zit en een woning deelt met een of meer andere volwassenen, kan worden gekort op de uitkering. De Centrale Raad van Beroep besloot vandaag dat de zogenoemde 'kostendelersnorm', die op 1 januari 2015 van kracht ging, is toegestaan.

Naamloos-3963.png

De hoogste rechter op het gebied van onder meer pensioenrecht en het sociale bestuursrecht deed uitspraak over de toepassing van de kostendelersnorm in dertien gevallen. Ook bijstandsgerechtigden die een woning delen omdat ze mantelzorg geven of ontvangen, krijgen met de verlaging van de uitkering te maken.  

De reden is volgens de raad dat woonkosten door bewoners kunnen worden gedeeld. Nieuw element in de wet is dat het bedrag dat gekort wordt, hoger wordt als er meer medebewoners zijn. Hoe meer het er zijn, hoe lager de bijstandsuitkering uitpakt. ,,Met de verlaging blijft volgens de wetgever de vangnetfunctie van de bijstand gewaarborgd, blijft het lonend om te werken en wordt een bijdrage geleverd om de schatkist van de overheid op orde te brengen.''

Gepensioneerden

Vorige maand maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken bekend dat een uitzondering zal worden gemaakt voor gepensioneerden met een onvolledige AOW die een beroep doen op aanvullende bijstand voor ouderen (AIO). Voor deze groep ouderen trekt het kabinet extra geld uit. Mensen met een volledige AOW hebben nog niet te maken met de kostendelersnorm.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.