Ook dit jaar brengt de zwarte Sint een positieve boodschap

Gepubliceerd op 3 november 2016 om 15:28

De Nieuwe Sint zet zaterdag, een week voordat de 'echte' Sint in Nederland arriveert, opnieuw voet aan wal in Amsterdam.

Naamloos1-314.png

Net als vorig jaar houdt ook dit jaar de zwarte Sint, oftewel acteur Patrick Mathurin, een intocht in Amsterdam. Mathurin wordt daarbij niet begeleid door Pieten, maar door sintjes. "Ik ben een Sinterklaas zonder knecht."

De Nieuwe Sint arriveert zaterdag om 10 uur bij de steiger bij de Stopera. "Ik heb een feestelijke brassband en dansers bij me en ik ga er een feestje van maken," zegt Mathurin.

Doel van de alternatieve intocht, die plaatsvindt een week voordat de 'echte' Sint in Nederland arriveert, is om van het sinterklaasfeest weer een positief feest te maken.

Positief effect
Mathurin wil niet verzanden in de veelal negatieve toon van de pietendiscussie. "Ik wil een oplossing en niet bij het probleem blijven hangen," stelt hij.

Ook hoopt hij als zwarte Sint een positief effect te hebben op alle kinderen met een kleurtje. "Kinderen hebben een rolmodel nodig," zei hij vorig jaar tegen Het Parool. "Het traditionele feest geeft wat dat betreft een verkeerd beeld. De witte Sint zit hoog op zijn paard en zijn zwarte helpers rennen om hem heen. Een zwarte Sint straalt uit: jij kunt alles worden, zelfs Sinterklaas."

Metro
Na de aankomst op het Waterlooplein gaat de Nieuwe Sint per metro - naar een idee van koning Willem-Alexander - naar de Arena. Daar stapt hij over in een koets met twee paarden, die hem naar het Bijlmerpark Theater brengt. Onder het motto 'een Sint in ieder kind' roept hij kinderen op allemaal een mijter te dragen. De kinderen met de mooiste mijters krijgen een prijs. 

Mathurin zegt een intocht te willen 'waar iedereen blij van wordt'. "Ik wil een positieve boodschap brengen van liefde, vrede en vriendschap. Ik wil de kinderen bewust maken van hun eigen talenten en duidelijk maken dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen."

Obama
Vorig jaar kwam de Nieuwe Sint ook al aan in Amsterdam. "Dat was op de vrijdag voor de officiële sinterklaasintocht en dat bleek niet zo handig, er waren niet veel mensen. Hopelijk is dat dit jaar anders."

Mathurin maakt zich al sinds 2008 als kunstenaar sterk voor een nieuwe invulling van het kinderfeest. Hij verschijnt geregeld op manifestaties met een mijter op zijn hoofd en deelt rode en witte rozen uit. Onlangs liep hij nog mee met de diversiteitsparade Ieder1.

Door de Redactie  Het Parool  Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.