'IS haalt jongens weg bij familie om ze te laten vechten'

Gepubliceerd op 4 november 2016 om 14:05

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft in en rond de belegerde Iraakse stad Mosul mogelijk al honderden mensen vermoord, melden de Verenigde Naties. De terreurbeweging heeft daarnaast inwoners van Hammam al-Alil verplicht hun zoons van negen jaar en ouder af te staan, mogelijk om ze te laten vechten.

Naamloos2-863.png

De VN maakten vandaag bekend dat de militanten volgens 'betrouwbare meldingen' 180 voormalige overheidsfunctionarissen hebben omgebracht, voordat ze zich terugtrokken uit de plaats Kokjali, ten oosten van Mosul. Volgens dezelfde informatie vermoordde de groepering daar ook vijftig eigen leden die wilden deserteren.

Daarnaast hebben de VN informatie binnengekregen over de mogelijke moord op zo'n tweehonderd mensen in de belegerde stad zelf. Er zijn meer verontrustende berichten uit IS-gebied. Zo zou de terreurbeweging in Tal Afar vierhonderd Koerdische, sjiitische en Yezidische vrouwen gevangen houden.

Ook luchtaanvallen van de internationale coalitie eisen levens van burgers. De VN meldden dat woensdagavond door een bombardement aan de oostkant van Mosul vier vrouwen om het leven zijn gekomen. Ook raakten zeventien burgers gewond.

Menselijk schild
Volgens de woordvoerster zijn er nieuwe aanwijzingen dat IS burgers als menselijk schild inzet. Een groep van ongeveer 1600 mensen is naar Tal Afar gebracht, wellicht om bombardementen te ontmoedigen. De plaats ligt ten westen van Mosul. Sommige meegevoerde burgers kregen te horen dat ze wellicht naar Syrië gebracht worden.

Het Iraakse leger is met hulp van zijn bondgenoten aan een grootscheeps offensief bezig om Mosul te heroveren op IS. De extremistische beweging wist twee jaar geleden de macht te krijgen in de derde stad van het land, waar desondanks naar schatting nog 1,5 miljoen mensen wonen.

Door de Redactie AD: Foto: ANP:  AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.