34 jaar cel voor moord op Visser en Severein

Gepubliceerd op 4 november 2016 om 13:52

Voor de moord op volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein zijn vandaag in Spanje twee mannen veroordeeld tot 34 jaar cel. Hoofdverdachte Juan Cuenca en zijn Roemeense handlanger Valentin Ion zijn door de jury beiden schuldig bevonden.

Naamloos2-860.png

De twee veroordeelden moeten aan de vier naaste familieleden bovendien een schadevergoeding betalen van in totaal 200.000 euro. Een tweede Roemeen, Constantin Stan, was volgens de jury wel schuldig aan het in stukken snijden van de lichamen. Hij moet vijf maanden de cel in en een schadevergoeding van 16.000 euro betalen.

Vorige week maakte een Spaanse volksjury al bekend dat twee van de drie verdachten schuldig zijn aan de dubbele moord. Stan, de derde verdachte, en een medeplichtige werden vrijgesproken van moord. De Spaanse justitie had 50 jaar celstraf geëist tegen de moordenaars. 

Gewelddadige moord
Visser en Severein werden op zeer gewelddadige wijze vermoord in een afgelegen vakantiewoning bij Murcia. Volgens Cuenca waren de twee Nederlanders naar Spanje gereisd om te praten over de schuld die de eigenaar van de volleybalclub bij Severein had. 

De Nederlanders werden met grote kracht geslagen met een zwaar stomp voorwerp. Deskundigen vonden geen tekenen van verzet. Daaruit concludeerden zij dat de slachtoffers zich niet konden verdedigen, omdat zij werden vastgehouden of van achteren werden aangevallen.

Zakelijk conflict
Cuenca zou een conflict met het Nederlandse stel hebben gehad. Hij was onder meer manager bij de volleybalclub club CAV Murcia 2005, waar Visser enkele jaren speelde. Toen de volleybalclub in 2011 ten onder ging, ontstonden grote schulden, onder meer aan Visser.

De volleybalster claimde een loonachterstand van 60.000 euro bij de club. Haar partner Severein was in zaken gegaan met Cuenca: samen zouden ze een marmergroeve exploiteren. De Noord-Hollander was echter niet blij met het werk van de Spanjaard en wilde zijn investering terug.

Bekentenis
Cuenca heeft voor de rechtbank bekend dat hij het misdrijf heeft beraamd en dat hij Ion en Stan daarvoor heeft ingehuurd. Ion heeft ook bekend. Spaanse media spreken van een van de wreedste misdaden van de afgelopen decennia. De stoffelijke resten werden in zakken gedaan en in een boomgaard circa 15 kilometer oostelijker begraven.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.