'Laat Verenigd Koninkrijk zelf timing Brexit bepalen'

Gepubliceerd op 4 november 2016 om 15:34

Het is aan het Verenigd Koninkrijk om het startpunt voor het vertrek uit de EU te bepalen. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, vandaag expliciet benadrukt in een kort telefoongesprek met de Britse premier Theresa May, liet zijn woordvoerder weten.

 

download1-81.jpg

May informeerde Juncker over de situatie die is ontstaan nadat een Brits gerechtshof donderdag had bepaald dat de Britse regering de goedkeuring van het parlement nodig heeft voor het activeren van de zogenoemde artikel 50-procedure om uit de EU te stappen.

De Britse premier zei eerder dat dat eind maart zou gebeuren, maar omdat de zaak wordt voorgelegd aan een hogere rechter wordt dat mogelijk niet gehaald. Over eventueel uitstel wil Juncker niet speculeren, aldus zijn zegsvrouw. ,,De timing is een zaak van de Britse autoriteiten, de commissie respecteert de constitutionele orde in het Verenigd Koninkrijk.''

Timing niet veranderd
May herhaalde volgens haar woordvoerder dat het tijdschema om artikel 50 in te roepen niet is veranderd. Bovendien vertrouwt ze erop dat het Hooggerechtshof het oordeel van de rechter in hoger beroep terugdraait.

De Britse premier uitte zich in soortgelijke bewoordingen in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dezelfde boodschap brengt ze later op de dag ook over aan de Franse president François Hollande en voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

De 27 overige EU-lidstaten willen het liefst dat de Britten hun vertrek zo snel mogelijk kenbaar maken. Als Londen dat heeft gedaan, vervalt het Britse lidmaatschap van de EU in principe twee jaar later.

 

Door de Redactie AD: Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.