Vriendengroep Robert Gerritsen gebruikte grof geweld op Wallen

Gepubliceerd op 5 november 2016 om 13:48

De vechtpartij waarbij Robert Gerritsen op 3 september op de Wallen stierf liep heel anders dan lang werd aangenomen. De vriendengroep van Gerritsen gebruikte tijdens de ruim tien minuten durende vechtpartij veel geweld tegen drie Roemenen.

Naamloos2-955.png

Kort na de dood van Gerritsen zei de politie dat hij en zijn vrienden vredestichters waren in een vechtpartij tussen Oost-Europeanen en een groep lichtgetinte mannen. Dat beeld blijft niet overeind na bestudering van camerabeelden.

In werkelijkheid blijkt de vriendengroep uit Voorthuizen, die in Amsterdam een vrijgezellenfeest vierde, zelf volop deel te nemen aan de vechtpartij, die op de overvolle Wallen ruim tien minuten kon duren.

Te zien is hoe over en weer harde klappen vallen. De zes Nederlanders zetten de achtervolging in na een eerste confrontatie op de Majoor Bosshardtbrug. Robert Gerritsen is één van hen, de vijf anderen worden nu door het OM vervolgd voor openlijke geweldpleging. Hun advocaten willen niet reageren.

Duidelijk zichtbaar is hoe op verschillende momenten op de Roemeense Marian-Valentin D. (22) en de broers Mircu (21) en Stefanel M. (27) wordt ingeslagen en geschopt.

Noodweer
De Roemenen, begin oktober in Brussel aangehouden, zijn inmiddels door de rechtbank op vrije voeten gesteld, omdat hun beroep op noodweer volgens de rechtbank 'niet als volstrekt onaannemelijk terzijde moet worden geschoven.'

Onderzocht wordt nog of de hersenbloeding die Gerritsen tijdens de vechtpartij treft, werd veroorzaakt door een klap die hij kreeg kort voordat hij op de Oudezijds Achterburgwal ineenzakte.

Door de Redactie  Het Parool  Foto: Jean Pierre Jans

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.