De wereld reageert op winst Donald Trump

Gepubliceerd op 9 november 2016 om 13:27

Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Na een spannende nacht met veel nek-aan-nekraces tussen hem en de Democratische kandidaat Hillary Clinton, reageert de politieke wereld op de winst van Trump.

Naamloos2-1017.png

De Franse rechts-nationalistische politica Marine Le Pen feliciteerde Donald Trump vanochtend al met het resultaat. ,,Felicitaties voor de nieuwe president van de Verenigde Staten Donald Trump en aan het Amerikaanse volk, vrij! MLP'', twitterde de leidster van Front National. Op dat moment was Trump nog niet officieel verkozen als president.

In Duitsland reageerde de minister van Defensie, Ursula von der Leyen, ook voor de uitslag officieel was. Zij noemde de grote hoeveelheid stemmen voor Trump ,,een grote schok'' en de verkiezingen ,,een stem tegen Washington en tegen de gevestigde orde.'' Ook de minister van Justitie, Heiko Maas, reageert op de winst. ,,De wereld eindigt niet, maar wordt wel iets gekker'', tweette hij.

De samenwerking met de VS blijft voor Duitsland een belangrijk onderwerp in het buitenlandse beleid. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag na de winst van de Republikein Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Net als veel andere wereldleiders, feliciteerde zij Trump met zijn overwinning. Zij herinnerde hem aan de verantwoordelijkheid die de VS hebben gezien hun economische en militaire kracht. Verder memoreerde zij dat de Amerikaanse verkiezingscampagne er een was met ,,enkele harde confrontaties''.

'Moedige campagne'
In het Verenigd Koninkrijk feliciteert Nigel Farage, de leider van de Independance Party en het kopstuk van de Brexit-campagne, Donald Trump. Ook de Britse premier Theresa May heeft Donald trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens haar zullen Groot-Brittannië en de VS ,,sterke partners blijven op het gebied van handel, veiligheid en defensie''.

De Italiaanse minister-president, Matteo Renzi, feliciteert Trump met de overwinning en dat de vriendschap tussen de twee landen sterk is. De Belgische premier Charles Michel feliciteert Donald Trump met zijn overwinning en wenst hem succes: ,,Ik uit de wens dat u een verenigende president zal zijn die openstaat voor een respectvolle dialoog. Ik hoop dat België en de Verenigde Staten dezelfde waarden van vrijheid en tolerantie zullen blijven verdedigen. Ik hoop dat u steun blijft geven aan het Europese project en mede de veiligheid blijft waarborgen in het kader van de NAVO."

Europa
Federica Mogherini, het hoofd van Buitenlandse Zaken voor de EU, zegt dat Europa met Amerika blijft samenwerken nu Trump gekozen is. ,,De banden tussen de EU en de VS zijn dieper dan welke verandering in de politiek dan ook. We blijven samenwerken, en de kracht van Europa herontdekken'', zei hij in een tweet.

Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement: ,,De Amerikaanse kiezers hebben gesproken. De winst van Donald Trump is ondubbelzinnig. Ik feliciteer hem met zijn overwinning en wens Amerika het beste.'' Cecilia Malmström, EU-commissaris voor Handel: ,,Het is nog veel te vroeg om te zeggen wat de gevolgen van de verkiezingswinst van Donald Trump zullen zijn voor de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten."

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, feliciteren Trump samen in een brief. Ze benadrukken dat Europa en de Verenigde Staten al lang samenwerken en dat Europa blijft investeren in die relatie. Ook nodigen ze Trump uit om naar Europa te komen.

Gianni Pittella, de voorzitter van de grootste partij binnen de EU, de S&D Group, is minder enthousiast over de overwinning van Trump. ,,We respecteren de stem van de Amerikanen. Maar voor ons is vandaag een trieste dag. Een trieste dag voor de hele wereld. Donald Trump is een virus dat onze samenlevingen diep geïnfecteerd heeft. Niet alleen in de Verenigde staten, maar ook in Europa.'' Toch geeft hij aan dat hij hoopt dat de relaties goed blijven. ,,We hopen dat de Verenigde Staten het nalatenschap van Obama op gebieden als klimaatverandering en andere gezamelijke uitdagingen respecteren.''

NAVO
Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn verkiezing tot de volgende president van de Verenigde Staten. Hij ziet ernaar uit met hem samen te werken, liet hij weten in een verklaring. De Noorse oud-premier wijst op de ,,uitdagingen'' op het gebied van internationale veiligheid. ,,Het leiderschap van de VS is belangrijker dan ooit. Een sterke NAVO is goed voor de VS en voor Europa.'' Hij hoopt volgend jaar op een top in Brussel afspraken met Trump te kunnen maken over ,,de weg vooruit''.

'Beste van de twee'

In Rusland heeft president Vladimir Poetin zijn felicitaties inmiddels overgebracht aan de nieuwe president. In een telegram geeft hij aan dat hij hoopt op een goede samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland.  ,,De dialoog tussen Moskou en Washington moet in het belang van beide landen zijn'', aldus Poetin. In het parlement werd er geapplaudiseerd voor de winst van Trump.

Ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavu¿o¿lu, heeft Donald Trump via Twitter gefeliciteerd met zijn overwinning. De minister-president van Turkije, Binali Y¿ld¿r¿m, heeft zijn felicitaties inmiddels ook overgebracht. De Turkse president hoopt dat de keuze van de Amerikanen voordelen met zich meebrengt voor de basisrechten en vrijheid van de wereld.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif: ,,De Verenigde Staten moeten hun beloftes in het nucleaire akkoord nakomen als een multilaterale internationale overeenkomst.'' De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat hij de ,,gekozen Amerikaanse president, Donald Trump, feliciteert en hoopt dat er vrede komt tijdens zijn termijn''. 

NAVO
Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn verkiezing tot de volgende president van de Verenigde Staten. Hij ziet ernaar uit met hem samen te werken, liet hij weten in een verklaring. De Noorse oud-premier wijst op de ,,uitdagingen'' op het gebied van internationale veiligheid. ,,Het leiderschap van de VS is belangrijker dan ooit. Een sterke NAVO is goed voor de VS en voor Europa.'' Hij hoopt volgend jaar op een top in Brussel afspraken met Trump te kunnen maken over ,,de weg vooruit''.

Door de Redactie AD: Foto: AP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.