Aankomst van Sinterklaas is 'risicowedstrijd'

Gepubliceerd op 9 november 2016 om 13:40

Sinterklaas krijgt zaterdag een warm welkom in Maassluis. Niet alleen van duizenden kinderen, maar ook van demonstranten. Al komen die vooral voor Zwarte Piet.

Naamloos2-1021.png

 

Maassluis houdt de adem in voor komende zaterdag. Twee jaar geleden liep de intocht van Sinterklaas in Gouda volledig uit de hand doordat voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zich niet konden beheersen. Om een herhaling te voorkomen, is zaterdag een enorme politiemacht op de been.

Het collectief Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft aangekondigd te gaan demonstreren op het plein waar de intocht eindigt, maar ze hebben hun actie nog niet bij de gemeente Maassluis aangemeld. Dat heeft de Nederlandse Volks-Unie (NVU) die pleit vóór het behoud van Zwarte Piet, al wel gedaan. De NVU'ers krijgen ter hoogte van de Zuiddijk een vak toegewezen. Ook is er nog een andere locatie beschikbaar voor protest. Maar KZOP heeft al laten weten vast te houden aan het centrale plein voor 'vreedzaam protest'.

Kinderfeestje
Burgemeester Edo Haan heeft eerder al aangegeven het 'kinderfeestje' niet te laten verstoren en zal zo nodig ingrijpen als dat nodig is. De politie-inzet zal vergelijkbaar zijn met een risicowedstrijd in het betaalde voetbal. Over precieze aantallen wil hij geen mededelingen doen.

De stad rekent zaterdag op 25.000 bezoekers die de landelijke intocht van Sinterklaas willen komen bekijken. Maar liefst 2,6 miljoen tv-kijkers volgen live de uitzending van de NTR.

Voet aan wal
Burgemeester Haan verwelkomt rond 12.00 uur de Sint in de Buitenhaven. Een kwartier later zet hij voet aan wal aan de Stadhuiskade waarna een route volgt door de historische binnenstad. Om 13.15 uur wordt op de Markt de live-uitzending afgesloten.

Aan het feestelijke programma werken honderden vrijwilligers mee. Onder hen ook de tweehonderd pieten die Maassluis levert. Zij zullen er vooral traditioneel uitzien. De pieten zijn zwart en bruin geschminkt, maar dragen geen oorbellen en hebben ook geen rode lippen. Ook is er een aantal zogenoemde roetveegpieten aanwezig. Welke kleur de NTR-hulpjes van de goedheilig man hebben, wordt vanavond duidelijk in het eerste Sinterklaasjournaal.

Voor de bezoekers zijn 2.000 parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast laat de NS verlengde treinen rijden en worden er extra bussen ingezet. Verder krijgen alle kinderen die het feest bezoeken een polsbandje. Mocht een kind kwijtraken, dan zijn er vier posten waar ze door hun ouders kunnen worden opgehaald. De lokale kinderdagverblijven verlenen hiervoor belangeloos hun medewerking. Ook zijn er vier EHBO-posten ingericht.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.