PvdA-top voelt zich 'genaaid'

Gepubliceerd op 9 november 2016 om 13:47

Alles wijst erop dat Jacques Monasch een breuk met zijn PvdA heeft geforceerd, zeggen zijn ex-partijgenoten. Zij weten het zeker: hij heeft de lijsttrekkersstrijd gebruikt om zijn eigen partij te lanceren.

Naamloos2-1025.png

Zijn stoel in de PvdA-fractiekamer bleef gisterochtend leeg. Met strak gezicht stapt Jacques Monasch het Kamerrestaurant binnen. Eerst koffie, voor de kersverse afvallige. De kassadame bemoedigt hem alvast met wat schouderklopjes. Er kan alweer een lachje vanaf.

Bij de PvdA is er wat meer verbittering te bespeuren. Een aantal partijgenoten voelt zich 'ronduit genaaid', zegt een Kamerlid. Niet alleen is men ervan overtuigd dat Monasch de breuk heeft geforceerd om een eigen partij te kunnen beginnen, de manier waaróp steekt ook.

2 euro
Zondagavond spraken Monasch, partijvoorzitter Hans Spekman en vice-voorzitter Marja Bijl nog lang met elkaar op het partijbureau in Amsterdam. Monasch wilde dat de partij het makkelijker zou maken om niet-leden mee te laten stemmen in de lijsttrekkersstrijd. Dat mensen voor 2 euro per maand lid kunnen worden om mee te stemmen en op elk moment weer mogen opzeggen, ging het Kamerlid niet ver genoeg. ,,Mijn hele campagne was erop gericht om mensen op straat te overtuigen te gaan stemmen. Maar nu moeten mensen eerst uitgebreid lid worden, dat werkt helemaal niet.''

De partijtop ziet hem als een dreinend kind dat zijn zin al had gehad. Ze komen geen millimeter bij elkaar, maar spreken volgens Spekman wel af pas de volgende dag om 12.00 uur bekend te maken dat Monasch niet in de race zou blijven. Spekman had de ochtend namelijk nodig om zijn zieke zus te begeleiden bij een afspraak in het ziekenhuis.

Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/nieuws/pvda-top-voelt-zich-genaaid~a6f2455f/

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.