Brussel: Turkije verwijdert zichzelf te ver van Europa

Gepubliceerd op 9 november 2016 om 14:22

Turkije heeft zich de afgelopen tijd op tal van terreinen verwijderd van Europa. Voor een eventueel lidmaatschap van de EU is dan ook ,,significante vooruitgang'' vereist in de Turkse wetgeving en op het gebied van de rechtsstaat. Dat stelde de Europese Commissie vandaag in een voortgangsrapport over de toetredingsonderhandelingen met Turkije.

Naamloos2-1042.png

De ,,serieuze terugval'', vooral na de verijdelde coup in juli, deed zich voor op het gebied van de onafhankelijkheid van de rechtspraak, de vrijheid van meningsuiting en andere fundamentele vrijheden. Ook zijn er meldingen van enstige mensenrechtenschendingen, waaronder marteling van gevangenen, zei EU-commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding).

De maatregelen van de Turkse regering, zoals de arrestatie van parlementariërs, militairen, academici en journalisten en het ontslag van rechters, zijn reden voor grote bezorgdheid. Dat in combinatie met de eventuele herinvoering van de doodstraf is in toenemende mate niet verenigbaar met Turkijes officiële wens om lid te worden van de EU, waarschuwde de Oostenrijker. Op het gebied van de rechtsstaat worden geen compromissen gesloten, zei hij. ,,Het wordt tijd dat Ankara ons vertelt wat het nu wil.''

Vluchtelingencrisis
Ondanks deze zorgen blijft Turkije een belangrijke rol spelen in de vluchtelingencrisis, verwees Hahn naar de EU-Turkije-deal van maart. De afschaffing van de visumplicht voor Turken is pas aan de orde als aan alle voorwaarden is voldaan, herhaalde hij. Nu Turkije nog altijd weigert om onder meer zijn antiterreurwetgeving aan te passen, lijkt dat voorlopig niet haalbaar.

Kati Piri (PvdA), Turkije-rapporteur in het Europees Parlement vindt dat de EU politieke consequenties moet trekken en de toetredingsgesprekken met Turkije onmiddellijk moet stoppen, nu Ankara met zijn acties ,,de deur naar de EU dichtgooit''. ,,Turkije drijft meer en meer weg van Europese waarden als respect voor de mensenrechten en mediavrijheid. De noodtoestand wordt gebruikt om de kritische stemmen die er nog zijn verder te onderdrukken.'' Vanuit andere fracties klinken soortgelijke geluiden.

Door de Redactie AD: Foto: AP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.