Trump: van ettertje tot president van Amerika

Gepubliceerd op 9 november 2016 om 14:32

Als kind was Donald Trump een eigenwijs, stampvoetend ettertje dat altijd gelijk wilde hebben en graag op de vuist ging. Hij kreeg zo vaak strafstudie dat zijn klasgenoten die tuchtmaatregel 'DT' gingen noemen, de initialen van de strafstudiekampioen. Een jongen met een enorm temperament. Hoe kon zo'n man president worden?

Naamloos2-1047.pngDe gouden wieg van Donald Trump werd omgegooid toen zijn vader op Donalds kamer knipmessen ontdekte. Die had de 12-jarige Donald stiekem gekocht. Donald moest naar de militaire academie, waar hij geen steak maar vieze vleesballen te eten kreeg en geen eigen badkamer meer had, maar samen met de andere kadetten moest douchen.

In zijn kamer mocht hij graag een ultravioletlamp indraaien, die oranje zonnebankkleur was toen al een streven. ,,We gaan naar het strand", zei hij dan tegen zijn kamergenoot. Balorig, hooghartig, opvliegend en arrogant: volgens 'Donny' zelf verschilt hij vandaag de dag niet zo veel van het verwaande kereltje dat hij in het eerste leerjaar was. ,,Ik heb nog altijd hetzelfde temperament", verklaarde hij aan zijn biograaf.

Donald Trump wordt in juni 1946 geboren, op het hoogtepunt van de na-oorlogse babyboom. Zijn vader Fred is een selfmade vastgoedmakelaar die twee limousines met chauffeur heeft. Zijn moeder Mary is een Schotse immigrante, haar vader was een visser.

Opstandig
Bij de Trumps is het verboden te vloeken. Ondanks hun rijkdom moeten de Trump-kinderen hun eigen zakgeld verdienen met vakantiebaantjes en krantenwijken. Donald was een opstandig kind. Op de lagere school verkocht hij een onderwijzer een klap 'omdat ik vond dat hij niets van muziek wist'.

Als kind was Donald zelfverzekerd en onverbeterlijk. Een pestkop ook. Op de lagere school maakte hij indruk op zijn klasgenootjes door zijn sportieve prestaties, zijn geintjes, zijn balorigheid en zijn weigering zijn fouten te erkennen. Hij kreeg zo vaak strafstudie dat zijn klasgenoten niet meer over strafstudie praatten, maar over 'DT', 'Donny Trump'.

Ann Trees (82) was zijn lerares aan de lagere school. Trees: ,,Hij was eigenzinnig en vastberaden. Hij zat met zijn armen gekruist, met een norse blik waarmee hij je haast uitdaagde iets te zeggen dat hem op stang zou jagen.''

Messen
In 1958 was Donny twaalf en nam hij op zaterdag met zijn schoolvriendje Peter Brant stiekem de trein naar Manhattan. Zonder de toestemming van hun ouders. Manhattan was immers te gevaarlijk voor twee jongetjes uit de betere, rustige buurt. In de buurt van Times Square ontdekten de twee winkeltjes waar ze stinkbommen, handzoemers en  nepkots konden kopen, ideaal voor de grappen die ze uithaalden. In die winkeltjes konden ze ook knipmessen kopen. Op Broadway was 'West Time Story' de grote hit. De twee droomden ervan tot een bende te behoren en kochten daarom maar de knipmessen.

Tegen het einde van het zesde leerjaar ontdekt pa Trump de knipmessen. Hij was ziedend en besluit dat het heimelijke gedoe van zijn zoon om een radicale ingreep vraagt. Hij schrijft hem in aan de New York Military Academy, een internaat op 100 kilometer van huis.

Verwerping
,,Het was een zeer strenge reactie op een kind dat nooit was gearresteerd en niet met alcohol of drugs in contact was geweest. Donald was gewoon een wijsneus, die het besluit van zijn vader ervaarde als een verwerping", stelt zijn biograaf Michael D'Antonio.

,,Hij werd uit het huis gegooid, daar kwam het op neer", aldus D'Antonio. ,,Hij had nooit iets anders gekend dan het luxeleventje in zijn gezin en plots wordt hij weggestuurd. Dat is een harde start in het leven.''

In een interview met The Washington Post omschreef Trump zijn jaren aan de militaire academie rooskleuriger. ,,Mijn ouders meenden dat discipline me goed zou doen, ik was onstuimig en ze wilden me op het rechte pad houden. Als ik erop terugblik, was dat een positieve invloed.''

Leest het hele artikel op: http://www.ad.nl/buitenland/trump-van-ettertje-tot-president-van-amerika~a6d68ce1/

Door de Redactie AD: Foto:  Kos

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.