Huisarts kan straks via tolk praten met vluchteling

Gepubliceerd op 10 november 2016 om 14:24

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning kunnen straks een half jaar lang via een tolk met de huisarts communiceren in hun eigen taal. Dat gaat zorgminister Edith Schippers regelen.

Naamloos2-1097.png

De nieuwe (telefonische) tolkvoorziening voor statushouders zal maximaal twee jaar overeind blijven, antwoordt de bewindsvrouw op vragen van Kamerleden over de nieuwe zorgbegroting. Schippers: ,,Van iemand die nog maar korte tijd in Nederland is, kan niet worden verwacht dat zij/hij de Nederlandse taal voldoende beheerst. Ik ben daarom voornemens huisartsen tijdelijk te ondersteunen." 

Er is nu geen algemene tolkenvergoeding in de zorg. Mensen die hier wonen, moeten zelf leren Nederlands te spreken. Bij vluchtelingen is volgens de minister echter sprake van een uitzonderingssituatie.  

,,De verhoogde instroomcijfers in het afgelopen jaar hebben ertoe geleid dat er een versnelde doorstroming uit de opvangvoorzieningen is gerealiseerd, waardoor asielzoekers nu sneller aangewezen zijn op de reguliere zorgvoorzieningen", aldus de bewindsvrouw op Volksgezondheid.

Potjes
Voor de voorziening zal Schippers een bedrag van in totaal 4,525 miljoen euro reserveren. Meer zou niet nodig zijn 'gezien de teruglopende instroomcijfers' van asielzoekers. Het geld haalt ze uit bestaande potjes.  

Schippers benadrukt wel: ,,Naast voorzieningen als een tolk, zijn er ook andere middelen beschikbaar om met taalproblemen om te gaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het gebruik van beeldmateriaal, Google translate en de website huisarts-migrant.nl."

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.