'Belgisch bedrijf speelt gegevens erfelijke ziektes door aan bedrijven'

Gepubliceerd op 10 november 2016 om 14:49

De gegevens van zwangere vrouwen die een NIPT-test hebben laten uitvoeren bij het Belgische bedrijf Gendia, worden regelmatig doorgespeeld aan commerciele bedrijven.

Naamloos2-1106.png

Deze spelen vervolgens in op eventuel erfelijke ziektes binnen een familie door betaalde testen aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. Het medische bedrijf voert voor veel Nederlandse zwangere vrouwen de NIPT-test uit.

De vrouwen moeten voor de test een verplicht formulier invullen. 
Als zij hierin hebben aangeven dat er kanker in de familie voorkomt, worden ze vervolgens maanden en soms jaren benaderd voor een preventieve kankerscreening die 359 euro kost.

Het gebruik van persoonlijke medische gegevens voor commerciële doeleinden is volgens de Europese privacywetgeving niet toegestaan zonder dat daar expliciete toestemming voor is gegeven. 

Plicht
In een reactie aan BNR laat directeur Patrick Willems van Gendia weten dat er geen sprake is van het schenden van de privacy. Volgens hem is het zijn plicht als klinisch geneticus om de vrouwen op de risico's en de kankertest te wijzen.

De Nederlandse Patiëntenfederatie is niet blij met de wervingsactie. Tegenover BNR wordt het afgedaan als 'hoogst onbehoorlijk en 'zeldzaam kwalijk'. Volgens de federatie worden mensen onnodig bang gemaakt en op kosten gejaagd.

De NIPT-test staat voor niet-invasieve prenatale test. Door middel van de test kan onder andere het downsyndroom vroegtijdig worden opgespoord.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.