Poortje schrikt tegenstanders Zwarte Piet niet af

Gepubliceerd op 11 november 2016 om 13:46

De tegenstanders van Zwarte Piet laten zich niet afschrikken door de toegangspoortjes met beveiligers waar ouders en kinderen morgen doorheen moeten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis.

Naamloos2-1134.png

,,De demonstranten willen hun eigen locatie uitkiezen en zich niet in een vak laten plaatsen'', zegt een woordvoerster van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet vandaag.

Ze doen daarom geen officiële melding bij de gemeente. ,,Als we naar een plek worden gewezen, omgeven door agenten, dan voelt dat als een beperking op ons recht om te protesteren. Dat willen we niet.''

De betogers lieten eerder al weten dat ze op de Markt willen staan, waar de intocht eindigt. ,,We weten niet of dat haalbaar is'', zei de zegsvrouw. ,,Als we maar zichtbaar zijn, het liefst staan we bij elkaar.''

Honderden politieagenten
Burgemeester Edo Haan van Maassluis kondigde de poortjesmaatregel gisteren af, om te voorkomen dat de Sinterklaasdemonstratie net als twee jaar geleden in Gouda uit de hand loopt. De gemeente heeft besloten twee plekken in de stad volledig af te grendelen met hekken: de Stadhuiskade, waar de pakjesboot aankomt, en de Markt, waar de rondrit van de Sint eindigt.

Eerder werd al bekend dat er honderden politieagenten aanwezig zijn als Sinterklaas voet aan wal zet. Burgemeester Haan wil het 'kinderfeestje' vooral niet te laten verstoren en zal ingrijpen indien nodig. De politie-inzet zal vergelijkbaar zijn met een risicowedstrijd in het betaalde voetbal.

Zwarte Piet
De Nederlandse Volks-Unie (NVU), die pleit vóór het behoud van Zwarte Piet, heeft zich wel aangemeld bij de gemeente. De NVU'ers krijgen ter hoogte van de Zuiddijk een vak toegewezen.

Burgemeester Haan verwelkomt rond 12.00 uur de Sint in de Buitenhaven. Een kwartier later zet hij voet aan wal aan de Stadhuiskade waarna een route volgt door de historische binnenstad. Om 13.15 uur wordt op de Markt de live-uitzending afgesloten

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.