Asscher: Poortjes sinterklaasintocht Maassluis schandalig

Gepubliceerd op 11 november 2016 om 13:56

Ouders en kinderen die morgen de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis bezoeken, moeten eerst door toegangspoorten met beveiligers. Schandalig, stelt minister Asscher.

mediabox-259.jpg

Burgemeester Edo Haan van Maassluis kondigde de maatregel gisteren aan. Eerder werd al bekend dat er honderden politieagenten aanwezig zijn als Sinterklaas voet aan wal zet. De gemeente heeft besloten twee plekken in de stad volledig af te grendelen met hekken: de Stadhuiskade, waar de pakjesboot aankomt, en de Markt, waar de rondrit van de Sint eindigt. Ouders en kinderen moeten daar langs beveiligers en door poortjes.

De beveiligers kunnen vragen of ze in tassen mogen kijken. Volgens Haan zijn de maatregelen nodig om de veiligheid te waarborgen. Twee jaar geleden pakte de politie tijdens de intocht in Gouda honderd mensen op, omdat ze vreesde voor een confrontatie tussen pro- en antipiet­demonstranten.

Route
Beide kampen worden morgen weer verwacht. De extreemrechtse Nederlandse VolksUnie (NVU) wil Zwarte Piet behouden en heeft haar demonstratie aangemeld. Zij mogen langs de route staan. Het activisten­collectief Kick Out Zwarte Piet komt ook naar Maassluis, maar heeft bewust geen demonstratie aangemeld. ,,Het is geen demonstratie, we uiten alleen onze mening", zegt een woordvoerster.

Zij zegt dat de demonstranten 'op een zichtbare plek willen gaan staan'. Ze willen een vreedzaam protest. ,,We hebben ons voorgenomen niet op eventuele provocaties van de NVU in te gaan.''  Minister Asscher, die onlangs over de zwartepietendiscussie stelde dat 'Nederland dit aan kan', noemt het nu 'absurd en schandalig' dat deze maatregelen nodig zijn.

,,Of je nu voor of tegen Zwarte Piet bent, er is geen enkel excuus om andere mensen verrot te schelden of erger." Het Sint- en Pietengilde heeft begrip voor de beslissing van burgemeester Haan.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.