Verbijsterde Ton Elias: Ik sta niet op kandidatenlijst

Gepubliceerd op 11 november 2016 om 14:11

Ton Elias, ondervoorzitter van de Tweede Kamer en prominent fractielid, wordt niet op de lijst gezet door het hoofdbestuur van de VVD voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. In een brief laat Elias weten het niet eens te zijn met het besluit. Hij zou ,,te veel vijanden in de partij'' hebben.

Naamloos-4029.png

Volgens Elias (61) heeft hij niet van partijvoorzitter Henri Keizer te horen gekregen wie dat dan zijn. Hij vindt het niet kloppen dat er ,,een gebrek aan hoor en wederhoor'' is. Elias betreurt het dat de functioneringsgesprekken altijd goed zijn verlopen, en dat er geen aanleiding was te veronderstellen dat hij niet op de lijst zou komen. ,,Dat wringt, zacht gezegd.''

Uit zijn brief blijkt dat Elias zich zorgen maakt over de toekomst van de partij. ,,Echte vrienden zeggen elkaar bij tijd en wijle de waarheid. Niet om te beschadigen, maar om te verbeteren.'' Elias veronderstelt dat te veel tegenspraak kennelijk niet meer is gewenst. ,,Alleen wanneer we tegenspraak in onze fractie organiseren, kunnen wij onze functie als volksvertegenwoordiger en controleur van de regering op goede wijze vervullen. Juist wanneer die regering van onze eigen kleur is.''

Enquêtecommissie ICT
Elias was voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie ICT.  Over enkele weken krijgt hij op de Franse ambassade de hoogste onderscheiding "Chevalier dans l'Ordre national de la Légion d'Honneur". Twee maal deed hij een poging Tweede Kamervoorzitter te worden. Intern verloor hij nipt de strijd met Anouchka van Miltenburg. Eerder dit jaar streed hij met Khadija Arib, die voorzitter werd.

De 61-jarige Elias is een uitsproken parlementariër die zonder aanziens des persoon de regering controleert. Daarbij maakte hij geen vrienden. Als Kamervoorzitter drong hij erop aan dat bewindslieden duidelijke taal spreken en zich vooral van het Nederlands bedienen.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.