Gemeenten boos op Plasterk: We laten geen zorggeld liggen

Gepubliceerd op 11 november 2016 om 14:18

Diverse gemeenten zijn boos en verbaasd over het overzicht van uitgegeven zorggeld, dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) eerder deze week verspreidde.

Naamloos-4033.png

Uit het overzicht zou blijken dat het gros van de gemeenten in 2015 zorggeld op de plankheeft laten liggen, maar onder meer Renswoude, Bunnik, Borsele, Giessenlanden, Schiermonnikoog en Rhenen zeggen dat de cijfers niet kloppen.

De gemeenten willen dat het ministerie een nieuw overzicht publiceert. Renswoude had volgens hoofd Financiën Aalt van de Kamp ,,de twijfelachtige eer'' om van alle Nederlandse gemeenten het meeste zorggeld te hebben overgehouden.

Na een boze brief aan Plasterk bleek vanmorgen volgens Van de Kamp dat er verkeerde cijfers zijn gebruikt. ,,In werkelijkheid heeft Renswoude 88,5 procent van het rijksgeld aan zorgondersteuning besteed.''

Appels en peren
Ook Heerenveen, tweede op de lijst van gemeenten die veel zorggeld overhielden, spreekt van verkeerde cijfers. ,,Er zijn appels met peren vergeleken.'' Borsele zou volgens het overzicht 16 miljoen euro aan zorggeld hebben gekregen, maar zegt dat er in werkelijkheid maar 11 miljoen is overgemaakt. ,,We hebben zelf bijgepast.''

Gemeenten zijn sinds 2015 zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van drie zorgwetten op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, jeugd en werk en inkomen. Zij kregen daarvoor een budget van het Rijk. Plasterk meldde dat 371 van de 393 gemeenten geld hebben overgehouden. In totaal zou 807 miljoen euro niet zijn uitgegeven.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.