Vinex-wijken saai, maar wél veilig

Gepubliceerd op 11 november 2016 om 14:32

In Vinex-wijken komt veel minder criminaliteit voor dan in de rest van Nederland. Het verschil met de stadswijken vlakbij is groot.

Naamloos-4041.png

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vinex-wijken blijken veel veiliger dan de rest van het land: in 2015 vonden er op elke 1.000 inwoners 28 misdrijven plaats. Landelijk is dat het dubbele (57 op 1.000). Vooral diefstal komt minder voor (21 versus 52 keer per 1.000 inwoners), maar ook is er minder vernieling en geweld.

De belangrijkste oorzaak is de bevolkingssamenstelling, zegt onderzoeker Jan Latten van het CBS. ,,Vinex-wijken zijn anders opgezet dan de gemiddelde woonwijk, met meer koopwoningen dan gemiddeld en veel voorzieningen voor kinderen. De bevolking van Vinex-wijken is daardoor een selecte groep.'' Wat heet: meer dan de helft van de Vinex-bewoners bestaat uit jonge gezinnen, de inwoners hebben een relatief hoog inkomen.

Sociale controle

Latten: ,,En dat zijn groepen mensen die zich minder vaak aan criminaliteit schuldig maken.'' Maar er is nog een verklaring: mensen in de Vinex doen ook meer om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. Zo heeft één op de vijf een eigen alarminstallatie (twee keer zo veel als in de grote steden) en  hebben de meesten goedwerkende buitenverlichting. En dat heeft effect. Vier op de 1.000 Vinex-bewoners werden in 2015 slachtoffer van woninginbraak, tegen zes in heel Nederland.

Criminologen waarschuwden de voorbije jaren voor toenemende criminaliteit in Vinex-wijken, die de stadsproblematiek zouden overnemen. Maar daar blijkt niets van, zegt Latten. ,,Ze liggen vlakbij de grote stad, maar de verschillen zijn heel groot. Vermoedelijk speelt ook sociale controle een rol: mensen kennen hun buren vaker dan in de flats in de stad, en letten beter op elkaar.''

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.