Raad draait bezuinigingen terug, meer geld naar zorg in de buurt

Gepubliceerd op 11 november 2016 om 14:38

De gemeente zal enkele miljoenen uittrekken om een aantal bezuinigingen van de stadsdelen terug te draaien. Zo gaat meer geld naar zorg in de buurt, zoals thuismaaltijden en dagbestedingen voor ouderen. De buurtkamers in Zuidoost zijn gered.

Naamloos-4044.png

Als wethouder Udo Kock van Financiën nu zijn rekenmachine pakt en de stand opmaakt van de begrotingsbehandeling, zal hij concluderen dat de gemeenteraad in twee dagen vele miljoenen extra heeft uitgegeven. De belangrijkste maatregel is de ­halvering van de bezuiniging op de stadsdelen, tot 7 miljoen euro.

Daarnaast heeft de raad voorstellen aangenomen die de effecten van de overgebleven bezuinigingen moeten dempen. Zo komt er jaarlijks 3 miljoen euro bij voor preventieve zorg in de buurt, zoals thuismaaltijden,  sportactiviteiten voor ouderen en ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers. Van de 7 miljoen aan bezuinigingen op stadsdelen kwam 1,6 miljoen euro terecht bij zorg. De raad repareert dit en legt zelfs geld bij.

Zorgreserves
Volgens Femke Roosma van GroenLinks is de laatste jaren te veel bezuinigd op zorg in de buurten. "Ik ben blij dat de gemeente een forse investering gaat doen," zegt ze. Roosma verwacht dat betere zorg in de buurt voorkomt dat kwetsbare ouderen doorstromen naar duurdere zorg.

Het college steunt de plannen, maar niet de financiële dekking. Tot afgrijzen van wethouder Kock worden de miljoenen in de eerste twee jaar uit de zorgreserves gehaald en voor de jaren daarna moet het college zelf op zoek naar geld in de begroting.

Protest
De gemeenteraad trekt ook 175.000 euro uit om de drie buurtkamers in Zuidoost overeind te houden. De buurtkamers, waar omwonenden activiteiten kunnen organiseren, zoals gezamenlijke etentjes, maar ook taallessen en schuldhulp, zouden over enkele weken dicht moeten, omdat de subsidie van het rijk op was.

Stadsdeel Zuidoost kon dit verlies niet opvangen, vanwege de bezuinigingen door de gemeente. Vorige maand protesteerden medewerkers bij het stadhuis tegen het naderende einde en vroegen de raad om in te grijpen. Dat is gebeurd; de voltallige raad ondertekende het voorstel.

===================================================

Meer plannen voor investeringen

- 2 miljoen euro extra voor groen in de stad

- 3,2 miljoen extra voor handhaving, aanpak zwerfvuil en schoonmaak

- Meer gratis soa-tests

- Schoonmakers weer in dienst nemen

- Alle juridische mogelijkheden onderzoeken om maximale verhuur­termijn Airbnb terug te brengen naar dertig ­dagen

- Onderzoek naar aanpak sleutelbedrijven bij ­vakantieverhuur; bemiddelaars houden zich niet aan regels 

- 1 miljoen euro extra voor straat­lantaarns met ledverlichting

- Verlaging eigen bijdrage in de Amsterdamse zorg

===================================================

Door de Redactie  Het Parool  Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.