Sinterklaas komt aan in Maassluis

Gepubliceerd op 12 november 2016 om 11:49

Duizenden wachtende kinderen in de haven van het pittoreske stadje Maassluis krijgen nauwelijks iets mee van de bizarre veiligheidsmaatregelen rond de intocht van Sinterklaas. Vrolijke zwaaien ze, velen verkleed, met hun vlaggetjes en zingen liedjes. Een groot ponton staat klaar om Sinterklaas en zijn bontgekleurde Pieten te ontvangen.

Naamloos-4061.png

Maassluis neemt geen enkel risico en heeft de hele route afgezet met honderden agenten en hekken. Bezoekers ontkomen niet aan een kritische blik van een van de dienders bij de vele entreeplekken. Al voor ze het stadje inrijden staan agenten in een rij op de toegangswegen om ieder voertuig te controleren.

Veiligheidsmaatregelen

Grote trucks schermen de route af voor eventuele doodrijders met kwaad in de zin. Bij de Haven en de Markt waar Sinterklaas even op zijn stoel zal plaatsnemen moet het publiek door een sluisje en wordt extra gecontroleerd. Een politiehelikopter en vele camera's houden de boel extra in de gaten.

Op het NS-station werden de treinreizigers al in de gaten gehouden en een enkeling gecontroleerd en ondervraagd. Er worden naar schatting 25.000 bezoekers verwacht. In de speciaal aangewezen vakken zijn al enkele pro-zwartepietdemonstranten gesignaleerd.

’Dat het zover moest komen’

Toch is de sfeer perfect, stellen bewoners van Maassluis. ,,Het is eigenlijk sinds alles gisteren werd opgebouwd gezellig hier. We hebben heerlijk geslapen , alles werd al beveiligd”, zegt Marry die langs de route woont. Dat het zover moest komen dat de hele stad vol agenten staat noemt ze triest. ,,Maar de kinderen krijgen er niets van mij, gelukkig.”

Joanne en Remco uit Maassluis lopen een rondje en bekijken alle veiligheidsmaatregelen . ,,Het zet Maassluis wel op de kaart met mooie beelden straks op tv. Maar met al dat gedoe erom heen had het voor ons niet gehoeven. Alhoewel onze twee oudste kinderen het fantastisch vinden al die politie.”

Noodverordening

In de gemeente is een noodverordening van kracht wegens verwachte protesten. Maassluis is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie kan - als dat nodig is - bezoekers preventief fouilleren.

De haven en de kades langs de binnenhaven en de Stadhuiskade zijn evenals de kades in het centrum met hekken afgesloten. De Sint komt wordt rond het middaguur met zijn stoomboot verwacht in de Zuid-Hollandse plaats.

Mogelijke demonstraties

De tegenstanders, verenigd in de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, hebben ook aangekondigd dat ze komen, maar ze hebben dit niet officieel gemeld bij de gemeente. Door de maatregelen wil Maassluis voorkomen dat de demonstranten zich tussen het publiek mengen.

Alle maatregelen brachten landelijk korpschef Erik Akerboom zaterdag tot de tweet: „Ondanks noodverordening, demonstratievak en detectiepoortje, welkom #Sinterklaas met gevolg, veel pret voor de kinderen, succes collega’s.” Premier Mark Rutte riep vrijdag in een reactie op de veiligheidsmaatregelen op „met elkaar even normaal te doen.”

Intocht op televisie

De intocht is rechtstreeks op televisie te zien tijdens een extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal op NPO Zapp. In het programma doken deze week diverse kleuren pieten op.

Door de Redactie Telegraaf: Foto: Telegraaf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.