’Meer ouderen dood door val’

Gepubliceerd op 12 november 2016 om 12:06

Voorgenomen bezuinigingen op geneesmiddelen tegen botontkalking zullen onherroepelijk leiden tot een forse stijging van het aantal doden onder ouderen na een val.

Naamloos-4066.png

Dat voorspellen deskundigen in de ouderenzorg. De grootste ouderenorganisatie van Nederland, KBO-PCOB, en het expertisecentrum VeiligheidNL verwachten, mede hierdoor, tot het jaar 2030 een stijging met 77 procent van het aantal doden door een val. ,,Als het zou gaan om verkeersdoden, zou ons land te klein zijn”, zegt KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa.

In 2015 overleden 3267 personen ouder dan 65 jaar aan de gevolgen van een val, meldt het CBS. Jaarlijks belanden circa 88.000 ouderen na een struikelincident op de spoedeisende hulp.

,,De gevolgen van een botbreuk voor de zelfstandigheid van ouderen zijn desastreus. Permanente opname in een verpleeghuis is vaak het gevolg”, stelt Vanderkaa. Ook het onafhankelijke Expertise Centrum voor Pharmacotherapie bij Ouderen (EPHOR) voorziet een sterk verhoogde sterftekans van, naar zij zegt, ,,vele tientallen procenten” onder ouderen, wanneer minister Schippers (Volksgezondheid) geneesmiddelen tegen botontkalking uit het basispakket haalt. Het Zorginstituut Nederland beveelt deze maatregel aan.

,,Ouderen zullen hierdoor niet alleen steeds vaker ten val komen, maar zich daarbij ook heftiger verwonden of zelfs hieraan kunnen overlijden”, reageert klinisch farmacoloog bij EPHOR, prof. dr. Koos Brouwers. Al dat vallen kost de samenleving handenvol geld. Alleen al de directe zorgkosten zijn becijferd op 780 miljoen euro per jaar. Door vergrijzing, langer thuis wonen en minder sociale beschutting neemt het valprobleem toe.

,,Nederland telt één- tot anderhalf miljoen patiënten met botontkalking”, stelt Vanderkaa. ,,Medicatie is een wezenlijk onderdeel van botbreukpreventie.”

Door de Redactie Telegraaf: Foto: Hollandse Hoogte

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.