De oorlogsgraven van meer dan 900 Nederlandse militairen voor de kust van Indonesië zijn door onduidelijke oorzaak verdwenen. Het gaat om de wrakken van de kruisers Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Java en een groot deel van de torpedobootjager Hr. Ms. Kortenaer.
Nader onderzoek moet uitwijzen wat er met de schepen - of beter oorlogsgraven - is gebeurd, schrijft minister Jeanine Hennis van Defensie aan de Tweede Kamer.
Zeemansgraf
De schepen vergingen op 27 februari 1942 tijdens de Slag om de Javazee in de oorlog met Japan. Daarbij kwamen meer dan 900 Nederlandse en ruim 250 Indonesische militairen om het leven. De verdwijning van het zeemansgraf kwam eerder dit jaar aan het licht tijdens een duikexpeditie door het Karel Doorman Fonds naar de wrakken. De duikers troffen wel sporen aan en sonaropnamen tonen de afdruk van schepen op de zeebodem.
De overlevenden en nabestaanden worden geïnformeerd over de verdwijning van de oorlogsgraven. Defensie benadrukt dat het van groot belang is voor overlevenden en nabestaanden om te achterhalen wat er met de schepen is gebeurd. De schepen waren het graf van vele honderden opvarenden en ze waren van grote historische waarde voor Nederland.
Slag om de Javazee
Ons land heeft de Amerikaanse, Australische, Britse en Indonesische autoriteiten op de hoogte gebracht van de verdwijning. De Amerikanen, Australiërs en Britten vochten ook in de Slag om de Javazee.
Het is volgens internationaal recht verboden om oorlogsgraven te schenden, laat staan de schepen te bergen, zonder de toestemming van Nederland. Ook het internationale humanitaire oorlogsrecht beschermt oorlogsgraven.
Door de Redactie RTL Nieuws: Foto: ANP
Reactie plaatsen
Reacties