Jongere wil geen Jan Soldaat worden

Gepubliceerd op 12 november 2016 om 13:34

Studenten van de specialedefensie-opleiding VeVa keren het leger massaal de rug toe. De krijgsmacht ziet graag dat driekwart als soldaat of matroos aan de slag gaat, maar haalt net 30 procent.

Naamloos-4085.png

De helft van de scholieren nam vorig jaar na het afronden van hun opleiding niet eens de moeite op de lagere functies bij het leger te solliciteren, blijkt volgens defensie uit een interne evaluatie.

Bij de leerlingen die wel instromen, haalt 20 procent de versnelde militaire opleiding niet. Zelfs een premie van 10.000 euro die techneuten sinds 2012 kunnen incasseren als ze vier jaar lang bij defensie aan de slag gaan, trekt onvoldoende nieuwe rekruten over de streep.  

Het tekort aan nieuwe militairen doet zich vooral voor bij de manschappen. Bij de hogere rangen - vanaf onderofficier - is wel voldoende nieuwe aanwas.  

Onzeker  
Waarom de soldaten het in groten getale laten afweten is niet duidelijk, maar het verrast voorzitter Anne-Marie Snels van vakbond AFMP niet. ,,Er is de afgelopen jaren zo veel bezuinigd op defensie, dat dit zijn weerslag heeft op nieuwe mensen. Zij lezen die berichten ook. Een baan bij defensie is momenteel een heel onzeker bestaan.''  

Een jaarlijkse instroom van jonge mensen is van levensbelang om het leger vitaal te houden. Landmacht- generaal Leo Beulen onderschrijft dat de krijgsmacht een groot probleem heeft en waarschuwt dat dit snel moet worden opgelost, 'omdat anders te weinig goed opgeleide manschappen en onderofficieren instromen en we de landmacht uithollen'.  

Hoe dat moet, is nog niet duidelijk. Per 1 januari wordt in elk geval al wel de militaire opleiding van de VeVa-leerlingen aangepast. Zij krijgen nu meer tijd om de toetsen te halen. Dat moet voorkomen dat leerlingen uitvallen.

Middelbare school   
Volgens voorzitter Jean Debie van vakbond VBM zou defensie er goed aan doen om nog eerder te beginnen met mensen warm maken voor het leger. ,,Ze moet op middelbare scholen veel meer laten zien wat defensie te bieden heeft. Daar worden de keuzes voor de toekomst gemaakt.'' Ook zou het helpen als defensie een betere werkgever is dan bedrijven.   

De speciale opleidingen Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) stoomt mbo-studenten klaar voor een baan in het leger. De opleiding is bedacht door defensie en de ROC's. De studenten wordt tijdens de lessen al de mores van het leger bijgebracht. Ook lopen ze meerdere keren per jaar stage op kazernes.   

De leerlingen zijn na hun opleiding niet verplicht bij het leger aan de slag te gaan. Ze kunnen ook kiezen voor een baan in het bedrijfsleven.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.