Burgemeester Groningen: 'Stuur stelende asielzoekers versneld het land uit'

Gepubliceerd op 15 november 2016 om 13:45

De stelende asielzoekers die Groningen onveilig maken, moeten versneld het land worden uitgezet. Dat zegt burgemeester Peter den Oudsten tegen RTV Noord.

Naamloos-4094.png

Groningen wordt sinds enkele weken geteisterd door 'georganiseerde groepen asielzoekers' die zich onder meer schuldig maken aan zakkenrollerij. De meeste van hen komen uit veilige landen. Den Oudsten bevestigt aan het Dagblad van het Noorden dat het met name om Marokkaanse asielzoekers gaat.

Omdat Marokko een veilig land is, maken zij geen kans op een verblijfsvergunning, maar hun procedure moeten ze wel afwachten in het asielzoekerscentrum. 

Ook Nederlanders en Oost-Europeanen

"Er is een flink aantal arrestaties verricht en de gemeente is dit ook aan het analyseren met de politie", zegt Den Oudsten tegen de krant. Volgens de burgemeester gaat het niet alleen om Noord-Afrikanen, maar zijn er de laatste tijd ook Nederlanders en Oost-Europeanen opgepakt. "Maar je kunt er niet omheen dat er momenteel ook veel Noord-Afrikanen worden gepakt." 

Den Oudsten vindt dat er op een verkeerde manier gebruikt gemaakt wordt van de asielprocedure. "Deze mensen verpesten het voor de rest", zegt hij tegen RTV Noord.

Versneld voor de rechter

Overigens wordt de Groningse burgemeester in zijn wens nog tegengewerkt door de wet. "Als mensen een keer worden opgepakt voor een diefstal kunnen we ze niet zomaar uitzetten", zegt hij. Hij laat weten 'al het nodige' te doen om dit te stoppen. De asielzoekers worden versneld voor de rechter gebracht.

De rovers in Groningen gaan vooral tijdens uitgaansavonden de straat op. Ze treden op in georganiseerd verband en werken veelal op dezelfde manieren. Zo worden mensen op straat aangesproken voor een vuurtje, terwijl een ander het afgeleide slachtoffer rolt. Een andere veelvoorkomende manier is dat een slachtoffer op straat wordt ingesloten door een groep, waarna hij gerold wordt. Er zijn inmiddels extra agenten actief.

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto: ANP

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.