Damrak 36 opnieuw inzet van hoogoplopende ruzie

Gepubliceerd op 15 november 2016 om 14:08

Het pand waarin ooit blootcafé ­Teasers het Damrak ontsierde, is opnieuw inzet van een hoogoplopende ruzie. De eigenaars liggen in de clinch met hun financier.

Naamloos-4102.png

Lang was café Teasers de gemeente een doorn in het oog. Damrak 36 is een van de eerste panden die veel bezoekers van Amsterdam te zien krijgen en uitgerekend daar serveerden schaarsgeklede dames pullen bier aan veelal beschonken toeristen. Niet bepaald het beeld van 'de rode loper'.

Maar ook de eigenaren van café Teasers, de in Bagdad geboren broers Sabah (49) en Salman (40) Nissan, deden ambtenaren op het stadhuis lang de wenkbrauwen fronsen: pas in 2007 wisten de broers de gemeente ervan te overtuigen dat hun zaken bonafide en transparant waren. Meer dan tien jaar had de gemeente hen juist gezien als stromannen van criminelen. 

Op voet van oorlog
Café Teasers sloot en de gebroeders Nissan bleven, inmiddels met het Italiaanse restaurant The Alley.

Hoewel de gemeente hen al jaren met rust laat, zijn er opnieuw zorgen voor de broers, die inmiddels ook eigenaar zijn van het Museum Hotel in de PC Hooftstraat. Ze hebben ruzie met een voormalig zakenpartner: advocaat en vastgoedondernemer Frits Boers (59), die ook al jarenlang talloze gokkasten in Amsterdam exploiteert.

Na gezamenlijke horeca-avonturen in Florida verkeren Boers en de gebroeders Nissan nu op voet van oorlog met elkaar.

Het conflict, dat maandag aan de rechter is voorgelegd, loopt in grote lijnen als volgt: Boers verhuurde tot 2008 het pand aan het Damrak aan de gebroeders Nissan.

Nadat Boers had aangekondigd het café zelf te willen gebruiken, zagen de broers Nissan geen andere oplossing dan het pand te kopen. Geld daarvoor hadden ze echter niet en banken wilden toen geen zaken met hen doen vanwege hun slechte reputatie.

En dus sloten de Nissans een lening af, van bijna 6 miljoen euro. Geldschieter: de verkopende partij, Boers zelf. Over die lening is nu heibel. Beide partijen vochten eerder conflicten uit in de rechtszaal. Boers reageert niet op verzoeken om commentaar.

Rookgordijn
De Nissans eisen bij de rechter renteverlaging nu die overal laag staat. Boers weigert te onderhandelen en blijft 5,5 procent rente hanteren. Hij stelt dat de broers zonder ruggespraak hun Italiaanse restaurant zijn begonnen. Daarmee zou 'de aard van de zaak' zijn veranderd, wat Boers het recht geeft de lening te beëindigen.

Gevolg: geen last van de rentedaling en hij houdt het miljoenenpand.
Volgens de Nissans is het Boers daarom te doen en is de rest niet meer dan een rookgordijn.

Nu het Damrak is opgeknapt hebben de broers het menu van hun restaurant wat gewijzigd, maar van een geheel nieuwe inrichting van het pand is geen sprake, zegt hun advocaat: "Het Engelse ontbijt heet tegenwoordig misschien calzone inglese, maar het is nog steeds gewoon bonen met spek."

Door de Redactie  Het Parool  Foto: ANP

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.