Verklaart miljardair George Soros de oorlog aan Trump?

Gepubliceerd op 15 november 2016 om 15:34

Je kunt de negatieve reacties op de winst van Donald Trump bijna niet meer los zien van de invloed van de steenrijke George Soros. Zijn naam duikt overal op. Als leider van het 'verzet'. Als 'organisator' van protesten. En als geldschieter van Barack Obama en Hillary Clinton. Maar wie is hij eigenlijk?

Naamloos-4122.png

Het is bepaald geen geheim dat de invloedrijke George Soros Hillary Clinton steunt. Voor haar campagne doneerde de miljardair vele miljoenen dollars. De vraag is echter of de in Hongarije geboren Soros nu een stap verder zal zetten om de invloed van Donald Trump te beperken. De man behoort tot de dertig rijkste mensen ter wereld en heeft nauwe banden met invloedrijke politci, zakenmensen en vakbonden.

Macht
Een eerste stap naar georganiseerd verzet tegen Trump lijkt al gezet. Volgens Amerikaanse media zal Soros met andere invloedrijke liberalen de komende drie dagen achter gesloten deuren vergaderen over de verkiezingswinst van Trump en de gevolgen van die keuze van het Amerikaanse volk. Op de agendazouden besprekingen staan over het 100 dagen plan van Trump en de nieuwe koers om de democraten weer aan de macht te krijgen. Volgens de organisatie van de besprekingen vormen de plannen van Trump een 'angstaanjagende aanval' op vorderingen die president Obama heeft gemaakt.

George Soros is in 1930 geboren in Hongarije en kreeg zowel te maken met de gruwelijkheden van de nazi's als met de Russische overheersing. Hij emigreerde naar Engeland waar hij studeerde, maar verhuisde in 1956 naar de Verenigde Staten. Zijn geld verdiende hij met zijn werk als effectenhandelaar en diverse hedgefondsen. Daarnaast speculeerde hij in 1992 met zoveel geld tegen het Britse pond dat de overheid het pond moest devalueren. Soros hield daar ongeveer een miljard dollar aan over.

Filantroop
Soros staat bekend als filantroop. Als hij geld doneert via zijn Open Society Foundations laat hij zich leiden door zijn ideologie. Zo is hij pro-Europa, pro-democratie en anti-corruptie. Daarnaast onderhoudt hij warme banden met de Democratische partij in de Verenigde Staten. In 2003 gaf hij al aan dat hij zijn hele vermogen zou gebruiken om te voorkomen dat George Bush aan de macht zou komen. Veel later stortte hij een flink bedrag in de verkiezingskas van Barack Obama.

Soros heeft in het verleden al een verschil kunnen maken. De steenrijke man zou een behoorlijke invloed hebben gehad op de vreedzame transitie van het communisme, onder meer door intellectuelen in de door de Sovjet-Unie bezette landen te ondersteunen. Hij gaf mensen in Hongarije die vroegen om democratie een stem en ook in andere Oost-Europese landen doneerde hij ruim aan universiteiten om te investeren in 'toekomstige leiders'.

Verzet
Het verzet tegen Trump zal een andere aanpak vergen. Op de mede door Soros gefinancierde website MoveOn.org is inmiddels een petitie verschenen om het kiesstelsel in de Verenigde Staten aan te passen. Door het huidige stelsel van kiesmannen kon Trump, ondanks een minderheid aan stemmen, toch winnen. De petitie wil een verkiezing op basis van het totaal aan individuele stemmen. De site MoveOn.org roept ook op tot protest tegen de 'agenda van haat' van Trump.

George Soros lijkt nu vooral in te zetten op breed verzet tegen de invloed van Donald Trump. Daarnaast is hij met invloedrijke personen al bezig met de volgende verkiezingen. De Democraten in de Verenigde Staten moeten dan volgens Soros een antwoord hebben op de onvrede.

Door de Redactie AD: Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.