Minder dan een etmaal na publicatie slikt vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie zijn geruchtmakende uitspraken over betrokkenheid van de Gülenbeweging bij de mislukte Turkijecoup half juli alweer in. Hij heeft het niet langer over 'de beweging' die betrokken zou zijn, maar over 'sommige leden van de beweging'.
Timmermans spreekt ook niet langer over een 'Amerikaans onderzoek' dat zijn bewering zou staven, maar over 'indicaties uit de vele contacten die ik heb'.
Bovendien heeft eerste vicevoorzitter Timmermans, zo bevestigt zijn eigen woordvoerster, niet het Commissiestandpunt vertolkt. Dat luidt nog steeds dat Turkije een onderzoek instelt naar de betrokkenheid van de Gülenbeweging, dat de Turkse regering intussen de Gülenbeweging al beschuldigt en dat geestelijk leider Fethullah Gülen zelf, vanaf zijn onderduikadres in Amerika, die beschuldiging weerspreekt. Precies zoals ook de woordvoerster van buitenlandchef Mogherini, een directe collega van Timmermans, gisteren tegenover deze krant al stelde.
Opvatting
Voor Timmermans is het verhaal hiermee niet afgelopen. De grootste fractie in het Europese Parlement, de christendemocratische EVP, wil volgende week van Timmermans precies horen wat nu zijn opvatting is, wat hij heeft gezegd en wat hij heeft bedoeld te zeggen.
Midden volgende week is er een plenair debat over Turkije, normaal gesproken met uitbreidingscommissaris Hahn, maar EVP-fractieleider Manfred Weber zal er morgen in contacten met zijn collega-fractievoorzitters op staan dat Timmermans bij dat debat aanwezig is. ,,Dit is een gevoelige kwestie, en dan kun je niet zomaar afgaan op wat nu vooral eigen indrukken lijken te zijn. Dit geeft heel veel onrust in de Turkse gemeenschap, ook in Nederland. Dat vereist dat je zeker in de positie van Timmermans uiterst zorgvuldig je woorden kiest, en niet van dag tot dag met iets anders komt", aldus CDA-delegatieleider Esther de Lange, gisteren herkozen tot vicevoorzitter van de EVP.
Afstand
Eerder namen ook Turkijekenner Joost Lagendijk en PvdA-Europarlementariër Kati Piri, rapporteur over de Turkse toetreding, al afstand van de uitspraken van Timmermans. Hun standpunt is dat het 'aannemelijk' is dat leden van de Gülenbeweging bij de mislukte staatsgreep betrokken waren, maar zij zouden zolang dat niet klip en klaar is aangetoond nooit voor hun rekening nemen dat het 'de beweging' als zodanig was.
Voor de Turkse president Erdogan is het ook zonder afgerond onderzoek al een uitgemaakte zaak dat de Gülenbeweging schuldig is. Hij liet sinds half juli al duizenden aanhangers of vermeende aanhangers oppakken, schorsen en ontslaan.
Door de Redactie AD: Foto: ANP/ AD
Reactie plaatsen
Reacties