Nieuw onderzoek naar luchtsteun bij val Srebrenica

Gepubliceerd op 18 november 2016 om 15:15

Het instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies (NIOD) maakt vanmiddag om half vier de resultaten bekend van nieuw onderzoek naar de val van Srebrenica. Onderzocht is onder meer of Nederland op de hoogte was dat er geen luchtsteun meer gegeven zou worden.

downloads-149.jpg

De Nederlandse blauwhelmen hadden daarom gevraagd toen ze onder vuur werden genomen door het Servische leger, in juli 1995. De militairen moesten in het dorp gevluchte moslims beschermen, maar konden niets doen. Omdat luchtsteun uitbleef viel de enclave in handen van generaal Mladic. Uiteindelijk leidde dat tot de massamoord op meer dan 7000 moslimmannen.

Aanvullend onderzoek
Het NIOD deed in 2002 ook al onderzoek naar de gebeurtenissen in Bosnië, maar komt nu met aanvullend onderzoek. Een boek van oud-minister van defensie Voorhoeve was hiervoor mede de aanleiding. Hij stelde vorig jaar dat Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten hadden afgesproken dat er geen bombardementen meer zouden worden uitgevoerd, onder meer omdat dit had geleid tot gijzelingen van hun eigen militairen. Voorhoeve stelde dat het kabinet hierover niet was geïnformeerd en dit de reden was waarom hun verzoeken tot luchtsteun werden genegeerd.

Ook onderzocht het NIOD of Westerse inlichtingendiensten al voorkennis hadden over de op handen zijnde aanval van generaal Mladic op Srebrenica.

Door de Redactie AD: Foto: REUTERS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.