CDA: Ziektewet ook voor zzp'ers

Gepubliceerd op 1 december 2015 om 15:49

Als het aan het CDA ligt, betalen werkgevers voortaan nog maar acht weken door bij ziekte, ook aan freelancers, flexwerkers en zzp'ers.

ziek_0-1.jpgDat schrijven fractievoorzitter Sybrand Buma en Kamerlid Pieter Heerma in een ingezonden stuk in de Volkskrant. Werkgevers moeten zieken nu nog twee jaar doorbetalen, terwijl freelancers en zzp'ers zelf financieel moeten opdraaien voor hun ziekteperiode. In de nieuwe situatie zouden mensen die langer ziek zijn dan acht weken, maximaal twee jaar een uitkering krijgen via een collectieve basisverzekering loondoorbetaling bij ziekte, betaald uit premies. 

Verzekeraars zouden de regeling moeten uitvoeren zonder zogenaamde risicoselectie, dus zonder te kijken of mensen in vaste dienst zijn of ingehuurd worden als zelfstandige. Er zou een soort basisverzekering moeten worden opgezet zoals we die kennen van de zorgverzekering. 'Daarmee worden de risico's gedeeld, wordt de premie aanvaardbaar voor alle deelnemers en worden zelfstandigen met een hoger risico niet meer uitgesloten.'

Concurrentie op arbeidskosten
Ook haalt de partij aan dat een dergelijke oplossing kan zorgen dat vaste medewerkers niet vervangen worden door flexibele krachten, omdat 'daarmee valse concurrentie op arbeidskosten voor een groot deel zal worden vermeden'. 

Mkb-ondernemers hebben moeite om vast personeel aan te nemen, omdat ze ophikken tegen de hoge kosten van doorbetaling bij ziekte, stellen Buma en Heerma. Ze zijn daardoor sneller geneigd zzp'ers in de arm te nemen. De Nederlandse arbeidsmarkt raakt daarmee volgens hen 'uit het lood'.

RTL Z / © Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.