Winsten in luchtvaart op record: 30 miljard euro

Gepubliceerd op 10 december 2015 om 16:10

Het gaat helemaal niet zo slecht in de wereldwijde luchtvaart. De winst van alle luchtvaartmaatschappijen bij elkaar zal dit jaar zo'n 33 miljard dollar (30 miljard euro) bedragen, zegt luchtvaartorganisatie IATA.

Winsten in luchtvaart op record: 30 miljard euro

De IATA is iets optimistischer dan eerder. Voor 2016 wordt een verdere stijging naar 36,3 miljard dollar verwacht.

Er is dit jaar sprake van een flink hogere vraag naar vliegreizen. Dat komt onder meer door de verbeterde economie. De lagere olieprijzen helpen de luchtvaart op twee manieren. Ze drukken niet alleen de kosten, maar helpen ook de ticketverkopen vooruit. Consumenten zijn minder geld kwijt aan benzine en energie en houden daardoor meer over om met het vliegtuig op vakantie te gaan.

Zwakke euro minder gunstig voor Europese maatschappijen
Meer dan de helft van de winst komt dit jaar voor rekening van Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Zij profiteren het meest van de sterk gedaalde brandstofprijzen. Voor concurrenten in bijvoorbeeld Europa wordt dat effect deels teniet gedaan doordat de euro sterk in waarde is gedaald ten opzichte van de dollar, de munt waarin brandstof moet worden afgerekend.

IATA-directeur Tony Tyler spreekt van een 'goednieuwsverhaal', maar waarschuwde wel voor gemakzucht omdat de marges nog altijd erg dun zijn. ''Wij moeten genieten van de gunstige marktomstandigheden zolang ze duren'', zei hij. ''Maar het zou een vergissing zijn eraan gewend te raken.''

Economisch herstel is voordeel
De winst van Europese luchtvaartmaatschappijen zal dit jaar op 6,9 miljard dollar uitkomen en volgend jaar volgt een stijging tot 8,5 miljard dollar, denkt de IATA. Dat komt door lagere brandstofkosten. Luchtvaartmaatschappijen dekken een deel van de brandstofprijs af, waardoor het voordeel van de lagere prijzen vertraagd doorwerkt. Naast de lagere kerosineprijs spelen ook het sneller dan verwachte economische herstel en sterke vraag van zakenreizigers op de transatlantische routes mee.

Winsten in VS veel hoger dan in Europa
De prestaties van luchtvaartmaatschappijen verschillen onderling. Zo hebben sommige last van de intense en toenemende concurrentie binnen Europa. De winst per vliegtuigpassagier zal volgend jaar stijgen van 7,55 dollar tot 8,80 dollar. Dat is meer dan in de meeste andere werelddelen, maar in de VS ligt de winst per passagier 2,5 zo hoog. 

RTL Z / © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.