'Dividend Europese oliebedrijven 'veilig' bij 40 dollar'

Gepubliceerd op 10 december 2015 om 16:18

Volgens de Britse bank Barclays kan een groot aantal Europese olieconcerns bij een olieprijs van 40 dollar het dividend handhaven. Maar de olieprijs moet niet te lang rond dat niveau zitten, zegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen, die denkt dat Shell een van de concerns is die dividend het beste kan handhaven.

'Dividend Europese oliebedrijven 'veilig' bij 40 dollar'

Barclays denkt dat zelfs in een klimaat waarbij een olieprijs van $40 per vat de norm wordt, het dividend van een groot aantal Europese oliebedrijven veilig is.

Volgens analisten laten Europese energiebedrijven juist zien dat er teveel wordt gespendeerd aan kapitaaluitgaven en er niet teveel dividend wordt uitgekeerd en dat er genoeg financiele flexibiliteit is om dit te blijven doen.

Olieprijs flink gedaald
Dit jaar alleen al zijn zowel de Amerikaanse olieprijs (WTI) als de olieprijs in Europa (Brent) met 29% gedaald en deze week kregen de futures weer flinke klappen, nadat de Opec zijn productieplafond vorige week handhaafde.

Die zwakke olieprijzen wakkeren de zorgen aan dat grondstofproducenten gedwongen worden hun dividend te verlagen of zelfs opschorten. Barclays wijst er echter op dat de zwakke olieprijzen in het afgelopen jaar juist voor een broodnodige verandering binnen de sector hebben gezorgd.

Diverse grote Europese oliebedrijven zoals Shell maakten eerder al bekend in de investeringen te zullen snijden. In bepaalde gevallen, zoals bij het Italiaanse Eni werd daarbij ook in het dividend gesneden. Shell handhaaft zijn kwartaaldividend vooralsnog wel, op 0,47 dollar.

Versteeg: olieprijs niet te lang op 40 dollar
Jos Versteeg van Theodoor Gilissen denkt dat een olieprijs van 40 dollar per vat niet te lang moet duren. ''Dat is ongemakkelijk voor iedereen''. Je kunt wel een kortstondige daling tot bijvoorbeeld 20 dollar zien, maar dat zal niet lang duren, geeft Versteeg aan. Ér zijn weinig velden die een olieprijs van 40 winstgevend zijn'. 

Versteeg denkt dat Shell een van de bedrijven is die het beste hun dividend kunnen handhaven, omdat ze een hele sterke balans hebben. ''Ze kopen nu gasbedrijf BG, voor een groot deel in aandelen en BG heeft een hele hoge kasstroom, die overname heeft dus een heel positief effect op de kasstroom''.

''Shell kon de afgelopen vier kwartalen bij een olieprijs van rond de 60 dollar de investeringen, het dividend en een beetje aandelen-inkoop financieren uit de operationele cash flow'', aldus Versteeg.

Opec verwacht lager aanbod niet-leden
De Organisatie van olie-exporterende landen, de Opec, heeft zijn verwachtingen verlaagd voor het olieaanbod van landen die geen lid zijn van het kartel, omdat men verwacht dat de zwakke olieprijzen de komende maanden hun tol zullen eisen in de Amerikaanse olie-industrie en andere rivaliserende producenten.

De Opec verwacht dat de productie door niet-leden in 2016 uitkomt op gemiddeld iets meer dan 57 miljoen vaten per dag, 250.000 minder dan in zijn vorige maandrapport.

"Deze neerwaartse trend versnelt in de komende maanden, gezien diverse factoren en dan met name de lage olieprijzen en afgenomen booractiviteiten", zegt de Opec.

'Hogere vraag door lagere prijs'
Het kartel verwacht dat de zwakke olieprijzen in 2016 wel voor een sterke vraag zullen zorgen. De vraag naar Opec-olie groeit volgend jaar naar verwachting met 1,25 miljoen vaten per dag, een ongewijzigd niveau ten opzichte van vorige maand. De vraag naar olie van niet-Opec leden groeit volgend jaar waarschijnlijk met 1 miljoen vaten per dag.

Wel waarschuwt de Opec dat "de outlook voor de vraag naar olie in 2016 onderhevig is aan aanzienlijke onzekerheden die afhangen van het tempo van de wereldwijde economische groei, de ontwikkeling van de olieprijzen en weersomstandigheden, maar ook de impact van eventuele veranderingen op het gebied van energiebeleid."

Dit jaar staat de vraag naar Opec-olie op gemiddeld 29,4 miljoen vaten per dag, onder het niveau waarop momenteel wordt geproduceerd. In 2016 komt de vraag naar olie van het kartel uit op 30,8 miljoen, een stijging van 1,5 miljoen per dag ten opzichte van dit jaar.

In november steeg de productie van het kartel met 230.100 vaten per dag ten opzichte van een maand eerder, tot bijna 31,7 miljoen vaten per dag, en dus ruim boven het productieplafond van 30 miljoen vaten per dag dat de Opec vorige week nog handhaafde.

In reactie hierop zijn de oliefutures deze week gedaald tot dichtbij het laagste niveau in zeven jaar.

RTL Z / Dow Jones

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.