Flinke daling faillissementen 2015

Gepubliceerd op 17 december 2015 om 09:18

Het aantal faillissementen zal dit jaar opnieuw fors verminderen. Dat verwacht Faillissementsdossier.nl, een website die het bankroet van Nederlandse bedrijven bijhoudt.

mediabox-75.jpgVolgens de organisatie zal het aantal bedrijven dat dit jaar over de kop gaat 27 procent lager uitvallen dan vorig jaar. In totaal is dan bij 7256 ondernemingen het licht uit gegaan.

Uitgesport

Een van de sectoren waar het dit jaar slecht ging is de sportscholen- en fitnessbranche. 43 bedrijven moesten sluiten, tien meer dan vorig jaar. Dat zou te wijten zijn aan de opkomst van prijsvechters.

Vooral in de horeca en de transportsector gaat het juist beter. Zo neemt de omzet van restaurants en hotels toe, en is het aantal pakket- en koeriersbedrijven dat failliet ging gehalveerd.

Crisis voorbij

De daling van het aantal gedwongen sluitingen is te danken aan de aantrekkende economie, met meer bedrijvigheid en meer werkgelegenheid. Daardoor komen minder bedrijven in de problemen.

Ook raken de naweeën van de economische crisis langzaam uitgewerkt. Faillissementen komen ook nog een tijd na een economische crisis voor. Bedrijven proberen in het begin zo lang mogelijk overeind te blijven, ontslaan een deel van het personeel, bezuinigen en hopen op betere tijden. Uiteindelijk vielen veel ondernemingen later toch nog om. Dat lijkt nu grotendeels achter de rug.

Desondanks is het aantal faillissementen nog niet zo laag als voor de economische crisis. In 2008 ging het nog om minder dan 4000 ondernemingen die hun deuren moesten sluiten.

http://nos.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.