Varoufakis: Dijsselbloem 'popje' van Schäuble

Gepubliceerd op 24 december 2015 om 12:28

"Jeroen Dijsselbloem is een radertje in een machine die hij zelf niet begrijpt en slechts een soldaat, een popje van Schäuble." Was getekend: Yanis Varoufakis.

EPA-VAROUFAKIS-DIJSSELBLOEM_0-1.jpg

De voormalig Griekse minister van Financiën haalt in een interview met de Volkskrant nog maar eens ongenadig hard uit naar alles en iedereen waar hij mee moest onderhandelen in de periode van vijf maanden dat hij Griekenland vertegenwoordigde in de Eurogroep. Volgens de Griek, die inmiddels zijn geld verdiend in het lezingencircuit, mocht Dijsselbloem niets beslissen zonder eerst te overleggen met Wolfgang ​Schäuble, de Duitse minister van Financiën: "Ik ging niet naar Dijsselbloem, dat was tijdverspilling", zegt Varoufakis.

'Pure staatsgreep'
Over de moeizame onderhandelingen over financiële noodhulp aan Griekenland zegt hij dat de Eurogroep de eisen iedere keer opschroefde om zo de macht te kunnen overnemen. "Het was een pure staatsgreep, één grote staatsgreep. En die is geslaagd", zegt Varoufakis over het derde reddingspakket voor Griekenland van 86 miljard euro. "De Eurogroep zou nooit een regering tolereren die was verkozen op basis van een programma dat haar uitdaagde."

Alleen ECB-president Mario Draghi krijgt lof toegezwaaid van Varoufakis, die hem een 'formidabel econoom' noemt. Ook luisterde de Griek naar Schäuble, want die is volgens hem 'sluw' en heeft een visie en autoriteit. Maar verder waren vergaderingen met zijn collega's in de Eurogroep nare gebeurtenissen, vertelt hij: "Als je een psychopaat bent en je smult van conflict, dan is de Eurogroep the place to be.

RTL Z/ © EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.