Goed nieuws voor portemonnee: we gaan er nog iets meer op vooruit

Gepubliceerd op 24 december 2015 om 14:28

De koopkracht stijgt volgend jaar nog iets harder dan verwacht. Een doorsneegezin houdt 1,8 procent meer over, blijkt uit nieuwe berekeningen van het ministerie van Sociale Zaken.

ANP-32621013_0.jpg

In tien jaar tijd ging de koopkracht niet zo hard omhoog. Gemiddeld gaan huishoudens er 800 euro op vooruit.

In totaal trekt het kabinet volgend jaar 5 miljard euro uit voor belastingverlaging. Vooral werkenden kunnen rekenen op een flinke plus. Mensen met lage inkomens profiteren het meest en gaan er procenten in koopkracht op vooruit.

Ouderen
Niet iedereen gaat er op vooruit. Ouderen die pensioen hebben opgebouwd, gaan er op hun loonstrookje volgend jaar iets op achteruit. Maar door een aantal andere regelingen houden de meesten van hen volgens het kabinet uiteindelijk toch meer geld over.

Mensen die rond de 60.000 euro verdienen, zullen op hun loonstrookje zien dat ze er zeker iets op achteruitgaan. Zij ontvangen minder belastingkorting vanwege de afbouw van de algemene heffingskorting.

Nieuw loonstrookje
In de koopkrachtcijfers is het nieuwe loonstrookje meegerekend, maar ook sommige maatregelen zijn daar niet op terug te vinden. Zo gaan voor gezinnen met kinderen de kinderbijslag en het kindgebonden budget omhoog. Tweeverdieners profiteren bovendien van een hogere kinderopvangtoeslag.

RTL Nieuws/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.