Overheid heeft financiën beter op orde: tekort daalt

Gepubliceerd op 24 december 2015 om 15:30

De Nederlandse overheid komt alweer beter uit met zijn geld.

rutte_dijsselbloem_0-1.png

De afgelopen jaren loopt het tekort steeds verder terug. Sinds het eerste kwartaal van 2013 halen we bijna steeds de Europese norm van een tekort van maximaal 3 procent van het BNP. Alleen in het eerste kwartaal van 2014 zaten we daar iets boven.

In de vier kwartalen tot en met het derde kwartaal van dit jaar gaf de overheid 11,4 miljard meer uit dan er binnen kwam, dat komt neer op een begrotingstekort van 1,7 procent van het bbp. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Afgaand op het CBS maken we alle kans om in heel 2015 op een lager tekort uit te komen dan de 2,2 waar het Centraal Planbureau eerder vanuit ging.

Tekort vierde kwartaal meestal lager
Om alsnog op die 2,2 procent over het gehele jaar uit te komen zou het tekort in het vierde kwartaal circa 3 miljard euro moeten zijn. De afgelopen drie jaren was dat echter steeds minder dan 3 miljard. Het tekort in de laatste drie maanden is vaak lager dan dat in de rest van het jaar.

In het vierde kwartaal van 2014 was het tekort nul, in 2013 was dat 2,5 miljard en in 2012 2,2 miljard euro.

tijging belastinginkomsten compenseert lagere gasbaten
In heel 2014 kwam de overheid 2,4 procent tekort. Dat dit nu minder is komt voor een deel doordat minister Dijsselbloem van financiën minder kwijt is aan rentelasten. De rente is de laatste tijd flink gedaald. De totale uitgaven liepen 2,5 miljard euro terug. Maar ook de inkomsten stegen: met 1,7 miljard euro.

Omdat er minder gas wordt opgepompt in Groningen zijn de aardgasbaten lager. De niet-belastinginkomsten daalden met 2,5 miljard. Maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de hogere inkomsten uit belastingen en premies zorgverzekeringen met 4,2 miljard euro. Hier is het effect te zien van de aantrekkende economie. 

Economie groeit
Bij het gedaalde tekortpercentage speelt natuurlijk ook mee dat de economie (waarin het overheidstekort in absolute bedragen tegen wordt afgezet) is gegroeid. In het derde kwartaal was het bruto binnenlands product 1,9 procent groter dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Door de groeiende economie neemt ook de schuldquote af. De totale staatsschuld uitgedrukt in het bbp was in het derde kwartaal 66,3 procent. Een jaar eerder was dat nog 68,3 procent. Daarbij speelt ook mee dat de overheidsschuld dit jaar met een kleine 5 miljard euro is afgenomen, tot 447 miljard euro. Dat komt doordat er werd afgelost op leningen die de overheid had verstrekt. Zo kregen centrale overheden bijna 2 miljard euro die ze nog moesten ontvangen van Vattenfall voor de verkoop van Nuon.

De schuldquote ligt nog altijd wel boven de Europese norm van maximaal 60 procent van het bbp.

RTL Z/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.