Beurs China stilgelegd na harde koersval van 7 procent

Gepubliceerd op 4 januari 2016 om 13:17

De beurshandel in China is stilgelegd nadat de koersen met ruim 7 procent daalden. Dat kan dankzij een nieuwe regel, die vandaag voor het eerst geldt.

EPA-CHINA-STOCK-AANDELEN_0-1.jpg

De CSI 300, een index van de 300 belangrijkste fondsen met een notering in Shanghai en Shenzhen, verloor 7 procent en de handel in aandelen is daarom gestaakt voor de rest van de handelsdag. 

De regel, die vorige maand door de autoriteiten werd aangekondigd, moet grote koersverliezen zoals in juni van vorig jaar voorkomen. Daarbij liepen de koersen in de eerste helft van het jaar in recordtempo op, om vervolgens in een wekenlange vrije val te raken. De Chinese regering wil voorkomen dat grote onrust op de markten de toch al afzwakkende groei van de economie schaadt. Het mechanisme werkt als volgt: als de koers met meer dan 5 procent daalt, wordt de handel voor een kwartier stilgelegd. Als de koers meer dan 7 procent daalt, wordt de handel voor de rest van de dag stilgelegd.

Koersval
Op de eerste handelsdag dat die regels van kracht zijn, werd de grens van min 5 procent na de lunchpauze bereikt, waarna de beurshandel een kwartier stillag. Toen de handel werd hervat, doken de koersen verder omlaag.

De harde koersval kwam onder meer door tegenvallende berichten over de Chinese economie, die wezen op een verdere krimp van de industrie. Daarnaast anticipeerden beleggers op het einde van het tijdelijke verbod op de verkoop van aandelen door grootaandeelhouders van bedrijven.

De crash in China werkte ook door op andere beurzen in de regio. Zo gingen de Nikkei in Tokio en de Hang Seng in Hongkong (waar de handel niet werd gestaakt) ongeveer 3 procent achteruit. De beurs in Seoul leverde ruim 2 procent in.

RTL Z/ © EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.