Vliegtickets duurder ondanks goedkope olie

Gepubliceerd op 13 januari 2016 om 22:47

Vliegtickets zijn het afgelopen jaar 5,4 procent duurder geworden en ook pakketprijzen zijn in prijs gestegen, met 1,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De stijging is opvallend, omdat de olieprijs in 2015 veel lager was dan het jaar ervoor. Luchtvaartmaatschappijen zijn een groot deel van hun inkomsten kwijt aan brandstofkosten. Die kosten worden deels bepaald door de olieprijs.

"Toen de olieprijs hoog was na de crisis werd dat doorgerekend aan de klanten", zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. "Maar de prijsdaling van het afgelopen jaar zie je in de vliegtickets maar weinig terug."

Toen de olieprijs relatief hoog was, hanteerden luchtvaartmaatschappijen brandstoftoeslagen van 20 tot soms wel 150 euro per ticket.

Minder voordeel

Luchtvaartmaatschappijen leggen brandstofprijzen voor een aantal jaren vast en hebben daardoor niet meteen voordeel van een lage olieprijs. 

De olieprijs daalt al anderhalf jaar en dus merken luchtvaartmaatschappijen steeds meer van dat voordeel. Air France-KLM was in de eerste negen maanden van 2015 een stuk minder kwijt was aan brandstof dan in die periode het jaar ervoor. Het gaat om om een daling van 20 procent. 

Waarschijnlijk wordt het voordeel dit jaar, door nieuwe contracten, nog groter. 

Volgens Steven van der Heijden van Corendon hebben luchtvaartmaatschappijen weinig vet op de botten en gaan daarom de prijzen niet omlaag. "Het ging jarenlang niet zo best in de luchtvaart. Er is nu meer vraag naar vliegreizen en de consument is bereid daarvoor meer te betalen."

De olieprijs is dit jaar verder gedaald en zit nu iets boven de 30 dollar per vat. Anderhalf jaar geleden kostte een vat ruwe olie nog meer dan 100 dollar. Zakenbank Morgan Stanley rekent op een verdere daling van de olieprijs en denkt dat een vat ruwe olie later dit jaar 20 dollar kost.

Prijsverlaging

Reisorganisatie TUI belooft dat de prijzen binnenkort gaan dalen. Petra Kok van TUI: "Op dit moment zijn we bezig de brandstof voor komende zomer in te kopen. Klanten gaan binnenkort zeker iets merken van een prijsverlaging."

Volgens Kok gaat het om een prijsverlagingen tot enkele tientjes. Binnen enkele weken wordt de prijsverlaging doorgevoerd.

NOS.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.