'Eigenaren V&D hebben verantwoordelijkheid niet genomen'

Gepubliceerd op 16 februari 2016 om 20:17

,,Het is niet gelukt om de puzzelstukjes met V&D in elkaar te schuiven", zegt Jaco Scheffers, financieel directeur van CoolInvestments en de rechterhand van Coolcat-baas Ronald Kahn over het klappen van de onderhandelingen met het failliete warenhuis.

download-8.jpg,We hadden gehoopt dat de eigenaren hun verantwoordelijkheid zouden namen, dat ze water bij de wijn zouden doen naarmate de deadline naderde. Maar dat is helaas niet gebeurd."

Is een doorstart stukgelopen op de financiering die niet rond kwam?
ING heeft ons heel erg gesteund, maar het is logisch dat zij eisen stellen aan de risico's. We moesten heel veel eigen vermogen inbrengen, en dat zouden we ook hebben gedaan, als de juiste panden beschikbaar waren gesteld. Alles hangt met alles samen.

Hebben vastgoedeigenaren te weinig panden aangemeld?
Nee het aantal aanmeldingen was heel groot, maar niet volgens onze eisen. Sommige vastgoedeigenaren die meerdere panden hebben, wilden alleen met ons in zee gaan als we alle panden zouden gaan huren. Maar er is in Nederland geen plek meer voor 62 warenhuizen. Anderen eisten meteen een huurverhoging. Ook zijn er verouderde panden bij waar heel veel in moet worden geïnvesteerd. We hadden gehoopt dat de eigenaren hun verantwoordelijkheid zouden namen, dat ze water bij de wijn zouden doen naarmate de deadline naderde. Maar dat is helaas niet gebeurd.

Was er een doorstart gekomen als jullie meer tijd hebben gehad?
Dan was de kans wel heel groot geweest ja. Maar die is er helaas niet. We zijn pas laat in het proces betrokken. Drie weken geleden hebben de curatoren en vastgoedeigenaren bij ons aangeklopt. Afgelopen weken hebben we maar twee, drie uur per nacht geslapen. Maar het is niet gelukt. Sinds vanmiddag staat het hoofdkantoor leeg, de computers zijn uitgeschakeld. We zijn superteleurgesteld dat het niet is gelukt. Ondanks alle schampere geluiden geloven we dat er in Nederland ruimte is om een lifestyle store te maken. 

Hoe waren de winkels eruit komen te zien, als de overname wel door was gegaan?
Het waren geen warenhuizen geworden; want dat was V&D: vooral een grote verzameling waren. We zouden de winkels hebben ingericht langs bepaalde thema's, zoals reizen, health & beauty. Met een mix van producten en diensten die daarbij passen. Dat zou spannende winkels hebben opgeleverd waar mensen graag waren komen kijken. Het is lariekoek dat Nederlandse retailers dat niet zouden kunnen. Met dat idee liepen we al langer rond.

Als CoolInvestments al langer rondliep met dat idee, gaat u er dan alsnog mee verder?
Dat weet ik niet. Dit was een heel mooie kans geweest om het te verwezenlijken. Het is vreselijk moeilijk om een nieuwe formule vanaf de grond op te starten. Met V&D zouden hebben kunnen verdergaan met bestaande structuren, zoals een hoofdkantoor, computersystemen en medewerkers. Dat was al een hell of a job geweest, waarbij we komende jaren nauwelijks thuis zouden zijn. Maar het was een goed idee, daarom waren we er graag met heel veel eigen geld en heel veel energie ingestapt.

Nu gaat Hudson Bay misschien met de panden verder. Hoe kijkt u daar tegenaan?
Ben je wel eens in België bij een Inno van ze geweest? Daar word je niet echt vrolijk van. Een soort goedkope Bijenkorf, dat is niet waar Nederland op zit  te wachten. Wij hadden het heel anders aangepakt.

 

Bron: http://www.ad.nl/ Annemieke van Dongen Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.