Leegstand in Alphen en Gouda bijna verdubbeld door V&D

Gepubliceerd op 18 februari 2016 om 15:50

Het woord krater valt om de enorme leegte aan te geven die V&D achterlaat in de vaderlandse binnensteden. Nog nooit kwam er in één klap zo veel plek leeg. Hoe gaan Alphen en Gouda dat gat vullen? En wat gaat de consument daarvan merken?

media_xll_3609169-1.jpgBegin deze week werd bekend dat er definitief geen doorstart komt voor 62 warenhuizen van Vroom en Dreesmann. In het Groene Hart staan twee winkels van het bijna 130 jaar oude bedrijf: in de Van Boetzelaerstraat in Alphen en de Kleiweg in Gouda.

,,V&D is niet zomaar een klap. Dit is door haar omvang een heel zware klap,'' beklemtoont winkelkenner Peter Nieland. Hij is directeur van het Woerdense bedrijf Locatus, dat marktleider is op het gebied van het verzamelen en beheren van data over winkelen.

,,Met de val van V&D komt in één klap 360.000 vierkante meter winkeloppervlakte leeg. Dat is meer dan 10 procent van de huidige leegstand in Nederland van 3,5 miljoen vierkante meter.'' In Gouda is de V&D het grootste winkelpand van de binnenstad. In Alphen is het pand stukken kleiner. Hier is de MediaMarkt zelfs groter.

Voor ruim veertig panden in kleinere steden, en daar zitten Alphen en Gouda bij, betekent het eind van V&D 'een ramp en die gemeenten gaan megaveel pijn lijden'. Frank Quix bekleedt de Anton Dreesman-leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam: ,,Die plaatsen worden in het hart getroffen: op de allerbelangrijkste plek van de stad, de A-locatie. Je kunt nauwelijks overschatten hoe groot dat probleem is. Leegstand is een besmettelijke ziekte. Het trekt geen winkels aan en zorgt alleen voor bederf.'

Zeist-scenario
Quix verwacht dat vooral Gouda pijn gaat lijden, de titel 'Beste Binnenstad 2015-2017 in de categorie middelgrote binnensteden' ten spijt. ,,Dat heeft een jury bepaald, niet de consument en zegt me dus niet veel. De leegstand in Gouda was 12 procent en die schiet door de kolos van V&D over de 20 procent. Ik kan je zeggen: dat is niet lekker winkelen. En om het nog erger te maken: er staat nog een heel aantal winkels op omvallen.'' Alphen staat er beter op: daar bedroeg de leegstand slechts 6 procent (4 procent onder het landelijk gemiddelde) en is de V&D slechts 1800 vierkante meter groot. In Gouda is die meer dan het dubbele.

Voor Gouda dreigt het 'Zeist-scenario', zegt universitair hoofddocent Quix. ,,In Zeist schiet de leegstand nu omhoog van 13 naar 21 procent. Het ondervindt waanzinnig veel concurrentie van het nabijgelegen Utrecht en die concurrentie wordt alleen nog maar groter. Uiteindelijk hou je in Zeist een heel slap aftreksel over van wat het winkelhart eens was. Ditzelfde speelt tussen Gouda en Rotterdam.''

Bron: http://www.ad.nl/ door Hans-Paul Andriessen Foto: Martin Sharrott

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.