Zeshonderd banen op de tocht bij groothandel Makro

Gepubliceerd op 18 februari 2016 om 16:08

Makro Nederland schrapt de komende drie jaar zeshonderd arbeidsplaatsen. Gedwongen ontslagen worden daarbij niet uitgesloten. Het bedrijf ontwikkelt een nieuw winkelconcept, met slechts de helft van het huidige aantal producten. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

media_xll_3608941-1.jpgDe komende drie jaar trekt Makro ruim 50 miljoen euro uit om zijn winkels te vernieuwen. Dat heeft het bedrijf volgens het FD aan de 4000 werknemers laten weten.

Vakbond
Vakbond CNV is geschrokken van het verlies van circa zeshonderd banen bij Makro. ,,Dat is gigantisch, als je het afzet tegen het totale personeelsbestand'', zei onderhandelaar Michiel Wallaard donderdag.
Verdere details wist Wallaard nog niet. ,,We hebben nu alleen een melding gehad van een collectief ontslag'', gaf hij aan. Later op de dag gaan de bonden met het bedrijf om tafel. ,,We gaan het gesprek in om te kijken of er een fatsoenlijk sociaal plan af te spreken is voor de medewerkers''.

Dat hangt volgens Wallaard echter ook af van de bereidheid van Makro om in gesprek te gaan. ,,De relatie tussen Makro en de bonden is niet extreem goed'', zo wist de onderhandelaar. Het is niet de eerste grote ingreep bij Makro. Zo werden in 2014 al 340 banen geschrapt, omdat het bedrijf kampte met moeilijke marktomstandigheden als gevolg van de economische situatie.

Winkels
Het idee van de Makro, een zelfbedieningsgroothandel, is overgewaaid uit de Verenigde Staten. De Makro is opgericht door de Steenkolen Handels Vereniging (SHV) van de familie Fentener van Vlissingen. De Makro heeft zestien vestigingen in Nederland. De eerste opende op 31 oktober 1968 in Amsterdam. Een jaar later ging een filiaal in Delft open. De winkels zitten ook in steden als Groningen, Breda, Nijmegen en Den Bosch. Makro Nederland heeft volgens zijn website ruim 5400 mensen in dienst. Driehonderd werken op het hoofdkantoor in Amsterdam, de rest in de filialen.

Bron: http://www.ad.nl/  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.