Volgens Dijsselbloem werk aan winkel ondanks goede cijfers CPB

Gepubliceerd op 7 maart 2016 om 14:42

De economische groei die het Centraal Planbureau (CPB) voor dit en volgend jaar raamt, laat zien dat Nederland op de goede weg zit, maar dat er nog wel werk aan de winkel is.

volgens-dijsselbloem-werk-winkel-ondanks-goede-cijfers-cpb-1.jpg

Dat zegt Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, in reactie op de raming van het planbureau. Het CPB verwacht dat de economische groei dit jaar terugvalt tot 1,8 procent, eerder raamde het planbureau nog een groei van 2,1 procent voor 2016. 

"De economie blijft doorgroeien. Deze groei blijft breed gedragen door zowel de binnenlandse bestedingen als de uitvoer. Ook de werkloosheid daalt verder, doordat meer mensen werk vinden."

Als kleine, open economie blijft de onzekerheid in de wereldeconomie van belang voor de raming, zegt de bewindsman. Het dalende begrotingstekort noemt Dijsselbloem "een goede ontwikkeling".

Ook minister Henk Kamp (Economische Zaken) prijst de groeicijfers, maar geeft daar eveneens een waarschuwing bij af.

"We profiteren nu van de hervormingen die doorgevoerd zijn in Nederland en zullen ook de komende periode gezamenlijk de juiste maatregelen moeten nemen om deze groei te bestendigen", aldus Kamp.

Vakbonden

De vakbonden blijven zich zorgen maken over de omvang van de langdurige werkloosheid. Het aantal werklozen daalt in de berekeningen van het CPB in 2017 licht met 10.000 naar 570.000 personen. Dat komt uit op een werkloosheidspercentage van 6,3 procent van de beroepsbevolking. Dit jaar is dat 6,5 procent.

De werkloosheid onder Nederlanders die al langere tijd geen werk hebben, blijft volgens de FNV de komende twee jaar ''onaanvaardbaar hoog''.

​De bond roept kabinet en werkgevers daarom op om samen met de vakbeweging te komen tot een ''gerichtere en daadkrachtigere'' aanpak van de langdurige werkloosheid.

Ook CNV-voorzitter Maurice Limmen is bezorgd over de positie van langdurig werklozen. "Als we die mensen nu niet aan de slag krijgen, vrees ik dat we van die hele groep afscheid kunnen nemen." De vakcentrale vraagt daarom om investeringen in scholing en ontwikkeling voor deze groep.

Werkgelegenheid

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer ziet in de dalende werkloosheid een teken dat de Nederlandse economie uit het dal is. "Meer investeringen en banen, een dalende werkloosheid", zegt Nijboer. 

"De cijfers sluiten aan bij de historische mijlpaal van tien miljoen banen in Nederland die onlangs werd gepasseerd. Die lijn wil de PvdA voortzetten: een sterkere economie en meer werkgelegenheid", aldus de PvdA'er. 

Ook coalitiegenoot VVD ziet het de goede kant opgaan. "Het begrotingstekort is onder controle, mensen krijgen meer geld in de portemonnee en er zijn steeds meer mensen die een baan vinden", zegt VVD'er Mark Harbers.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees is voorzichtiger in zijn reactie op de CPB-cijfers. Hij noemt de risico's in de wereldeconomie zorgelijk.

Pieter Heerma van het CDA vindt het positief dat er voor de komende jaren economische groei voorspeld wordt, "maar we moeten tegelijk vaststellen dat het economisch herstel broos is".

Door: NU.nl/ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.