ECB verlaagt belangrijkste rentetarief naar 0 procent

Gepubliceerd op 10 maart 2016 om 15:14

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt opnieuw de renteniveaus. Het belangrijkste renteniveau, de herfinancieringsrente, wordt verder verlaagd van 0,05 procent naar 0 procent.

ecb-verlaagt-belangrijkste-rentetarief-0-procent--3.jpgDit meldt de ECB donderdag. De herfinancieringsrente is de rente die banken moeten betalen om geld te lenen bij de bank. 

De depositorente, waartegen banken geld stallen bij de centrale bank, wordt verlaagd van -0,3 procent naar -0,4 procent. Banken gaan dus meer betalen om geld te laten bewaren door de ECB. 

Verder wordt het opkoopprogramma van de centrale bank vergroot vanaf april. De ECB koopt maandelijks al zo'n 60 miljard euro op en dit wordt straks 80 miljard euro. Ook gaat de centrale bank meer soorten financiële producten opkopen. 

Om de gevolgen van een lage rente voor banken te compenseren. wordt er een nieuwe serie leningen beschikbaar gesteld. Banken kunnen voor een periode van vier jaar geld lenen van het ECB tegen de depositorente, waartegen de banken normaliter geld stallen bij de ECB. 

Omdat de rente straks op -0,4 procent staat, krijgen de banken dus geld om geld te lenen van de centrale bank. 

Draghi 

Zo gaat de bank straks ook leningen opkopen van niet-financiële organisaties in de eurozone, zoals grote bedrijven. 

Centralebankpresident Mario Draghi geeft om 14.30 uur Nederlandse tijd een toelichting op het aangekondigde beleid. 

Op de aandelenmarkten reageren handelaren positief. Zo stond de AEX kort na het besluit 3,2 procent hoger. De markten in Frankfurt en Parijs stegen tot 3,3 procent. De waarde van de euro daalt juist met ongeveer 1,2 procent tegenover de dollar. Door het ECB-beleid komen er meer euro's in omloop. 

Economische groei 

De ECB gaat ervan uit dat de economie van de eurozone dit jaar met 1,4 procent groeit, iets lager dan eerder voorspeld. Voor 2017 en 2018 worden groeicijfers van 1,7 procent en 1,8 procent voorspeld.

De inflatie, de doelstelling van de ECB, zal in 2016 naar verwachting uitkomen op 0,1 procent, fors lager dan eerder voorspeld. Voor volgend jaar wordt een inflatie van 1,3 procent en voor 2018 een prijsstijging van 1,6 procent voorspeld. 

Inflatie 

De centrale bank stond onder druk om actie te ondernemen nadat de inflatie begin dit jaar weer daalde. In februari zakte de inflatie naar -0,2 procent. De ECB heeft juist een inflatie van rond de 2 procent als streven. 

Door met het opkoopprogramma meer geld in het financiële systeem te stoppen en het voor banken goedkoper maken om geld te lenen, hoopt de ECB dat de prijzen zullen stijgen.

De laatste keer dat de herfinancieringsrente werd verlaagd, was in september 2014. Toen daalde het tarief naar het historisch lage niveau van 0,05 procent. Eind vorig jaar werd de depositorente nog verlaagd van -0,2 procent naar -0,3 procent.

Maximale 

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski trekt de ECB alles uit de kast om de lage inflatie in de eurozone aan te pakken. Maar de twijfels over het effect zal het nieuwe beleid niet wegnemen, aldus de econoom. 

Brzeski wijst erop dat de ECB breekt met een traditie door al in zijn geschreven verklaring na afloop van zijn beleidsvergadering extra maatregelen aan te kondigen, bovenop wijzigingen in de rentetarieven. Doorgaans bewaart ECB-president Mario Draghi dergelijke aankondigingen voor zijn toelichting.

''Dit was het maximale dat de ECB kon doen'', meent Brzeski. ''Het wordt interessant om te zien hoe Draghi omgaat met recente kritiek op de effecten van het monetaire beleid van de ECB, en of hij de markten het gevoel kan geven dat de ECB almachtig is en niet onmachtig.''

Substantiële verlichting

Zijn collega Nick Kounis van ABN AMRO vindt ook dat de ECB geleverd heeft. ''Dit is een aanzienlijk pakket maatregelen dat zal leiden tot een substantiële verlichting van de financiële marktcondities.'' Hij sluit evenwel niet uit dat verdere stappen nodig zullen blijken, gezien de sterk verslechterde vooruitzichten voor groei en inflatie.

Voor banken zijn de nieuwe, ultragoedkope leningen die de ECB in het vooruitzicht heeft gesteld, volgens Kounis een zeer positief punt. De ECB is zelfs bereid geld toe te geven op deze leningen, bedoeld om de kredietverlening te stimuleren. Dat drukt de financieringskosten aanzienlijk, aldus de econoom.

Bron: http://www.nu.nl/ door: NU.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.